8 Yoga Oefeningen om je Dag mee te Beginnen

Yoga klinkt ingewikkeld en moeilijk, maar er zijn genoeg oefeningen die door elke beginner gedaan kunnen worden. De eenvoudigste rugoefeningen werden al lang voor de yoga-hype in ons land aanbevolen. 

Wat is het voordeel van even kort rekken en strekken na het opstaan?

  • Het stimuleert de bloedsomloop en maakt je alerter.
  • Je voelt je vrijer omdat je ledematen soepeler zijn.
  • Je voelt je beter omdat je al even een momentje voor jezelf hebt gehad.
  • Je Hebt minder nek- of rugklachten op het werk.
  • Je bent minder gespannen, waardoor je hoofdpijn kan voorkomen en je beter kan concentreren. 

Dus ga aan de slag! De volgende acht yoga-oefeningen zijn een klein voorbeeld van wat je elke ochtend gedurende 1-5 minuten kan doen.

8 yogabewegingen die je zeker moet doen na het opstaan

1. Child’s Pose (Balasana)

Een prachtige en gemakkelijke oefening. Ga op je knieën zitten, buig voorover met je voorhoofd en je armen gestrekt op de grond. Je hele lichaam is ontspannen. Je hoeft niets vast te houden of actief je spieren te gebruiken. Dat gebeurt vanzelf. Je rug, schouders, enkelpezen, dijen en armen zijn nu uitgerekt. Dit helpt veel tegen spanning op de werkplek aan spanningsgerelateerde hoofdpijn.

2. Table Top (Bharmanasana)

Vanuit de kinderhouding leun je naar voren en plaats je, je handen stevig op de grond. De ligging van de schouder is net boven je handen en je ogen zijn naar beneden gericht tussen de handen. Het gewicht wordt gelijk verdeeld over de benen en armen. Span je buik aan om je rug recht te houden.

Tip: als het pijn doet om in deze houding te zitten, leg dan een kussen of een handdoek onder je knieën neer.

3. Cat Pose (Marjaryasana)

Bij deze houding blijf  je ook op je handen en knieën. Het enige wat je hierbij anders hoeft te doen is langzaam je rug buigen zoals een kat soms zijn rug kromt. Plaats je hoofd tussen je armen met je kin tegen de borst aangedrukt. Dit is een goede oefening om de rug en het bovenlichaam uit te rekken. 

4. The Cow (Bitilasana)

Deze houding kunnen wij zien als het tegenovergestelde van de kat houding. Vanuit de kat houding duw je nu je buik naar voren en je borst vooruit. Duw je achterste naar achter en richt je hoofd naar het plafond. De schouders zijn zo ver mogelijk van de oren verwijderd. Nu kunt u meerdere keren vanuit de kat houding overgaan in de koe houding en andersom. Vergeet niet in te ademen en uit te ademen.

5. Downwards Dog (Adho mukha ?v?n?sana)

Deze houding gaat bij veel mensen verkeerd. Het is niet de bedoeling om je rug te buigen voor deze positie. De achterkant moet helemaal recht zijn. De benen mogen wel licht gebogen zijn. Ga op beide voeten staan ??vanuit de koe houding en houdt je handen stevig op de grond. Het gewicht blijft verdeeld. Buig het hoofd tussen de uitgestrekte armen en kijk naar je schenen. De rug, de nek en de armen vormen een rechte lijn. Indien mogelijk worden de hielen tegen de grond gedrukt. Dit is een geweldige oefening om de kuitspieren te strekken. Ook worden de rugspieren versterkt als je de oefening regelmatig herhaalt.

6. Standing Forward Bend (Uttanasana)

Vanuit de neerwaartse hond doe je een paar stappen richting je handen en hoofd. Laat nu het bovenlichaam hangen. Het gewicht blijft volledig op de benen. De beste manier om te testen of het bovenlichaam echt ontspannen is, is door het hoofd zachtjes te schudden. Je buik dient zo dicht mogelijk bij je dijen te komen. Deze oefening ontspant vooral de onderrug.

Opmerking: als je onderrug pijn doet door het dragen van verkeerde schoenen of  lopen, laat dan gewoon het bovenlichaam naar voren bungelen. Dat helpt veel!

7. Half Standing Forward Bend (Ardha Uttanasana)

Breng je rug  langzaam omhoog totdat deze een horizontale lijn vormt naar de grond. De voeten en benen blijven in dezelfde positie. De nek moet ook worden uitgerekt en de ogen zijn naar de grond gericht. Indien mogelijk kunnen de armen en handen hier ook worden uitgerekt in het verlengde van de rug. Deze oefening versterkt de onderrug.

8. Mountain Pose  (Tadasana)

Vanuit de semi-voorwaartse buiging verplaats je, je bovenlichaam terug naar de staande voorwaartse buiging en ontspan je het bovenlichaam volledig. Houd nu je handen tegen dicht bij je voeten tegen de grond en ga langzaam met je lichaam omhoog met tot je recht op staat met je handen verticaal uitgestrekt boven het hoofd.In principe sta je gewoon op schouderbreedte rechtop met je handen en armen uitgestrekt boven je hoofd. Namaste!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *