Tips om Gezond te Eten op Vakantie
Heerlijk, de zomervakantie staat weer voor de deur, voor sommigen is het zelfs al begonnen. Tijd om even heerlijk te ontspannen, leuke dingen te doen, (hopelijk) van de zon te genieten… en lekker eten natuurlijk.
Gezond eten op vakantie kan een hele uitdaging zijn, je kunt niet altijd kiezen wat je thuis het liefst zou eten.
Hoe kun je nu op vakantie gezond eten, zonder op de terugweg extra gewicht als souvenir mee te sjouwen?
In dit artikel neem ik je vast mee op reis en laat je zien dat gezond eten op vakantie goed mogelijk is!
Vakantietip 1: Goed voorbereid
“Een goed begin is het halve werk” hoor je vaak, en laat dat nu waar zijn.
Tijdens het inpakken van je koffer, auto of caravan kun je al voorbereidingen treffen om gezonder je vakantie te vieren.
Onderweg naar de bestemming is het altijd lastig om een gezonde maaltijd te krijgen. Bovendien is het gezonde aanbod ook nog eens hartstikke duur.
Een optie is om zelf je eigen maaltijd te maken en mee te nemen. Je kunt zelf een rauwkost salade meenemen of een paar boterhammen. Neem ook wat flesjes water mee voor onderweg. Probeer frisdrank en (vers geperste) sappen zo veel mogelijk te vermijden. Je ziet al snel over het hoofd hoeveel calorieën je wegdrinkt. En als je dan toch moet stoppen onderweg om je lunch te eten… loop gerust even met een grote boog om het wegrestaurant heen, ideaal voor een beetje beweging!
Als je met het vliegtuig gaat is het niet altijd even praktisch om een salade mee te nemen. Maar kleine gezonde snacks passen al snel in je handbagage. Vul een zakje met een handje ongezouten noten. Daarnaast kun je een stuk fruit of een zelfgemaakte mueslireep/powerreep meenemen.
Het klinkt misschien raar, maar je kunt ook een verpakking havermout in je koffer stoppen. Volkoren brood is vaak lastig te vinden in het buitenland en zo krijg je toch voldoende vezels binnen en ben je goed verzadigd na het ontbijt. Ter plekke kun je magere melk en wat fruit kopen.
Vakantietip 2: Drink water
Ik noemde het net al eventjes, maar als je de zon opzoekt betekent dit ook vaak dat je dorstiger bent. Als je je dorst lest met frisdrank, vruchtensappen en siroop werk je onbewust flink wat suikers (dus kcal) weg. Vulling geeft dit niet, dus je blijft daarnaast evenveel eten.
Als je 2 weken lang elke dag 3 glazen frisdrank (250 ml) drinkt krijg je zo’n 4410 calorieën* extra binnen.
Kies in het buitenland voor flesjes drinkwater en fleur het water op met schijfjes citroen, rood fruit en kruiden. Ook kun je zelf ice tea maken. Zo heb je elke dag een ander smaakje aan het water.
Vakantietip 3: Kies je extra’s
Stel: je begint je dag met een croissantje bij het ontbijt, dan iets lekkers bij de koffie, lunch met een burger met frietjes, aan het einde van de middag een glaasje wijn, borrelnootjes en een blokje kaas. En dan het diner met als dessert die heerlijke chocolade mousse. Oké, dit is misschien een beetje overdreven, maar op deze manier krijg je die extra calorieën er niet af met 10 baantjes zwemmen in het zwembad. Natuurlijk ben je op vakantie, maar betekent dit dat je alles iedere dag moet eten?
Kies ervoor om dingen die je echt lekker vindt te verspreiden over de vakantie. Of kies één maaltijdmoment per dag waar je iets extra’s mag. De dag die je start met een bakje kwark met fruit kan later op de dag een ijsje bevatten. Op de dag die je gestart bent met een croissantje sla je het dessert over. Die doe je de volgende dag weer, als je voor de lunch een heerlijke salade had besteld en een flinke wandeling hebt gemaakt.
Vakantietip 4: Geniet all-inclusive, maar eet niet all-inclusive
Ga je dit jaar naar een all-inclusive resort, dan komt heel vaak de kans op overeten om de hoek kijken.
Het enorme aanbod van het buffet kun je zien als obstakel, maar het is juist een kans om gevarieerde en gezonde keuzes te maken.
Een paar tips voor een all-inclusive vakantie
- Loop eerst een rondje om het buffet voor je besluit op te scheppen. Zo kun je in je hoofd vast bepalen welke gerechten op je bord zullen verschijnen en word je niet bij elke bak weer verrast!
- Pak een klein bord. Dit is psychologisch, je kunt jezelf voor de gek houden met de maat van het bord. Bij een groot bord schep je vaak meer op of de porties lijken kleiner waardoor je nog denkt honger te hebben daarna. Op een klein bord lijkt je portie groter.
- Begin de maaltijd eerst met een salade of rauwkost, door de vezels zit je sneller vol.
- Ga na je eerste ronde niet direct nogmaals lopen. Geniet van het uitzicht en je gezelschap. Zo kan je maag een seintje geven aan je hersenen dat je toch al vol zit.
- Schep maximaal 3 verschillende gerechten op per keer en loop maximaal 2 keer langs het buffet. Zo word je niet door vele verschillende smaken verleidt om te blijven eten. Eten van 1 gerecht ben je sneller zat dan steeds een nieuwe smaak.
- Lees tip 3 nogmaals
Vakantietip 5: Ruim de minibar uit
Ook in een hotel kan gezond eten eenvoudiger. De blikjes fris, bier, wijn nootjes kun je uit het zicht in de kast zetten. Zo heb je alle ruimte voor gezonde boodschappen. Je zult je verbazen wat er allemaal in de minibar past!
Vakantietip 6: Gezonde keuzes in een restaurant
Als je uit eten gaat of in het hotel eet kun je de avondmaaltijd vaak het minst makkelijk controleren. Als je deze tips kunt hanteren kun je volop genieten van je maaltijd!
- Bekijk vooraf alvast de menukaart en bekijk welke opties volgens jou gezond zijn en die je ook lekker zou vinden. Uit deze opties kies je uiteindelijk welke het wordt. Zo is de verleiding op het moment zelf kleiner.
- Laat het mandje met (wit)brood en kruidenboter/olie staan.
- Neem maximaal 1 alcoholisch drankje.
Een glas witte wijn bij de vis of een lekker koud biertje. Zo verrijkt je drankje de maaltijd en kun je er echt van genieten. Drink verder veel water. - Neem als voorgerecht een soep, salade of een gerecht met groente, vis of schelp- en/of schaaldieren.
- Bestel als hoofdgerecht bijvoorbeeld gegrilde vis, kip, kalkoen, schelp- of schaaldieren of wissel een keer af met een vegetarisch gerecht.
- Vraag of de saus apart geserveerd kan worden, zo heb je zelf controle over de hoeveelheid saus die je wilt gebruiken.
- Bestel extra groente en neem niet elke dag friet, aardappeltjes of rijst
- Bestel niet elke avond een dessert zoals bij tip 3 beschreven. Je kunt ook een dessert delen! Sharing is caring. Zeker als het gaat om calorieën. Dit kun je ook doen met voorgerechten. Zo kun je wel proeven van het gerecht, maar eet je niet (onbewust) te veel.
- Bestel twee voorgerechten in plaats van een hoofdgerecht. De porties in restaurants zijn relatief groot, onderzoek wijst uit dat mensen sneller overeten als ze grote porties geserveerd krijgen.* Met 2 voorgerechten zijn de porties kleiner en krijg je minder snel teveel calorieën binnen.
- Bestel je maaltijd als eerste, voor alle anderen uit je gezelschap.
Mensen beïnvloeden onbewust elkaars keuze zonder er erg in te hebben. Als je eer met een gezelschap die waarschijnlijk ongezonde keuzes maakt, bestel dan als eerst.
Vakantietip 7: Beweeg!
HA! De laatste tip gaat over bewegen. Veel mensen hebben niet zoveel zin om te sporten als ze op vakantie zijn. Maar verander je mindset eens op dit punt. Ga deze vakantie eens lekker bewegen! Ga wandelen door leuke dorpjes, huur een fiets om de stad te bekijken, zo kun je meteen leuke restaurants en lokale winkeltjes ontdekken. Kijk in de buurt of je kunt raften of kanoën. Zeker weten dat je morgen spierpijn in je armen en borstspieren hebt!
Daarnaast kun je ook samen sporten. Samen een balletje slaan op het tennisveld, met de kids beachvolleybal spelen of een balletje trappen en badminton spelen.
Of ga eens hardlopen voor de warmte je de tent uit brandt en geniet van je omgeving terwijl alles nog rustig is. Daarnaast wordt gezond eten op vakantie een stuk makkelijker als je de omgeving kent. Je bent lekker buiten aan het bewegen, doet alvast extra zonnestralen op en je komt op plekken waar je met de auto niet kunt komen.
Heb ik je al overtuigd om dit jaar ook je sportspullen in te pakken?
Maar de belangrijkste boodschap na al deze tips is om in het moment te leven. Er zullen tijdens de vakantie ook momenten komen waarop je misschien niet zoveel te kiezen hebt. Of dat de cultuur bepaalde eetgewoontes heeft die nou eenmaal minder gezond zijn. Daar hoef je niet gestresst van te raken. Je vakantie is immers bedoeld om uit te rusten en te ontspannen.
Geniet van de lokale lekkernijen en geniet van jouw gekozen momentjes. Als je geniet van het eten dan hoef je er geen hele zakken van te eten.
Geniet ook van alle andere fijne dingen. Even geen werk, geen stress, gezelligheid met je partner, gezin, familie of vrienden. De prachtige omgeving en de stoere activiteiten.
Goede Reis!
Referenties
- Kcal in frisdrank: https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=501
- Onderzoeken portiegrootte via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15044675, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12450884 en https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16002828
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!