Sporten en Ramadan: Interview Met Hicham Afzaz

De Ramadan

Het vasten (Sawm of Siyam genoemd) wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Het herinnert hen aan het lijden van de arme gezinnen.

De start van de Ramadan was 26 mei. En komende zondag is alweer de laatste avond. En traditiegetrouw wordt dit afgesloten met het Suikerfeest, maar officieel heet het Eid-ul-fitr.
Ik interviewde Hicham over sporten tijdens de Ramadan!
En voor tips voor sportprestaties tijdens de Ramadan en een gezonder suikerfeest.

Kun je jezelf introduceren?

Mijn naam is Hicham Afzaz. Ik ben een professionele en ervaren personal trainer en oprichter van Fit2Future Personal training. Zowel in Nederland, als in het buitenland heb ik trainingen gegeven aan een diversiteit van mensen. Van beginners tot professionals, zowel bekende sporters als ook bekende Nederlanders.

En daarnaast stonden we afgelopen jaar samen te knallen bij het Fun & Health Summer Camp.

Wat betekent de Ramadan voor jou?

Ramadan is veel meer dan alleen een maand niet eten en drinken. Je bent in deze maand vooral bezig met saamhorigheid en kritisch naar jezelf kijken. Dit is het moment van bewustwording, en in het reïne te komen met jezelf. Het vasten is gericht op het vergroten van de discipline en doorzettingsvermogen. Je legt de focus op je gezin, het geloof en jezelf. Daarnaast ben je je ook heel bewust van de mensen die het minder breed hebben. We zijn dan ook verplicht om iets af te dragen. Dit noemen wij Zakat ul-fitr.

Welke voorbereidingen heb je gedaan vóór de start van de ramadan?

30 dagen voor de ramadan pas ik mijn trainingsroutine en voedingsschema aan. Onlangs heb ik een speciaal Detox programma ontwikkelt en zelf geprobeerd, welke bedoelt is voor mensen die o.a. aan de ramadan doen. Dit ga ik in de praktijk integreren. Het resultaat is waanzinnig.

Tijdens de ramadan eet je tussen zonsopgang en zonsondergang niet. Welke effecten heeft dit op een sporter?

Ramadan kan een mooi begin zijn van een afvaltraject. Daarom adviseer ik mensen om juist aan sport te doen gedurende de Ramadan. Ik adviseer je echter wel om dit op een lagere intensiteit te doen.

Je kunt maar weinig uren van de dag voeding nuttigen, zodoende is de kans groot dat je minder kilocalorieën tot je inneemt dan anders, waardoor je gewicht kunt kwijtraken. Het is wel van groot belang om op een gezonde manier af te vallen.

Als je graag wilt sporten tijdens het vasten is er dan een goed tijdstip om dit te doen?

Wanneer je prestatie gericht wilt sporten, dan raad ik je aan om dit 1.5 á 2 uur na het nuttigen van een maaltijd te doen. Je hebt dan meer energie om een betere prestatie te leveren, waardoor je meer resultaten boekt.

Heb je tips hoe kunt blijven presteren tijdens de Ramadan?

  1. Blijf gezonde keuzes maken in plaats van je te laten verleiden tot het eten van allerlei vette en zoete snacks.
  2. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Nu de ramadan in de zomer valt, is het eventueel een optie om in de middag even te gaan liggen.
  3. Handhaaf een lagere trainingsintensiteit. Pas ook eventueel het tijdstip aan, of schroef de frequentie omlaag.
  4. Train bij voorkeur aan het eind van de middag of in de avond, zodat energie en vocht snel kunnen worden aangevuld. Is dit niets voor jou kun je het ook 2 uur na het nuttigen van een maaltijd doen. Dit is deels ook persoonlijke voorkeur. Voel aan of je voldoende energie hebt.
  5. Vergeet niet dat een training afronden je juist een energieboost geeft! Dat voldane gevoel na het sporten is en blijft heerlijk!

Het Suikerfeest, Eid Ul-fitr

Het Suikerfeest komt eraan. Hoe vier jij dit feest?

In de ochtend van het Suikerfeest ga ik naar de Moskee voor een speciaal gebed. Er verwacht dat iedereen in de Moskee een bijdrage levert. Deze bijdrage is ter hoogte van één maaltijd, dit komt neer op zo’n 6 euro. De rest van de dag ga ik mijn  familie en vrienden bezoeken.

Wat staat er bij jou op de Eid tafel?

De afgelopen jaren vierde ik het Suikerfeest bij mijn Marokkaanse buren, en nu weer. Ik laat me graag verassen. Er worden vooral zoete gerechten geserveerd.

Doe je tijdens het Suikerfeest ook aan beweging?

Beweging? 😛 Ik probeer wel om mij aan de bewegingsnorm te houden, maar deze dag staat vooral in het teken van familie en vrienden. Geen sportschool dus. 😉

Heb je tips voor het Suikerfeest?

Mijn grote advies is : Geniet met mate… hallo het is feest 🙂

Verder je sporttas klaar leggen en de dag daarna voluit je gezonde levensstijl weer herpakken. Alles draait om balans.

Meer tips voor het Suikerfeest

  1. Neem voor je aan al het lekkers start een voedzaam voedingsmiddel, een snee volkorenbrood of een stuk fruit. Dit bevat vezels, wat verzadigend werkt. Zo heb je minder ruimte voor zoetigheden.
  2. Veel producten worden zelf gemaakt, kies voor recepten waarbij je hoeveelheid olie, boter en suiker kunt verminderen zonder de smaak te beïnvloeden.
  3. Maak kleinere hoeveelheden zodat ze dezelfde dag ook opgaan (en je niet de rest van de week Suikerfeest viert)
  4. Veel voorkomend tijdens het suikerfeest zijn de producten met noten of dadels. Zeker verstandige alternatieven, maar besef wel dat noten ook caloriebommetjes zijn. Eet dus in mate.
  5. Vaak staan de baksels de hele dag op tafel. Als er momenten zijn dat er geen bezoek is, haal de schalen uit het zicht, zodat je niet (onbewust) de hele dag eet.

Meer over Hicham:

Afgelopen jaar heeft Hicham meegedaan aan de Dutch Fitness Awards en is uitgeroepen tot de beste Personal Trainer in de gemeente Amstelveen! Zijn gemiddelde cijfer was een 9,53! Een terechte winnaar!

Daarnaast stond Hicham afgelopen zomer 2 weken lang te knallen als groepsleider bij het Fun en Health Summer Camp van The BootClub. Ook bij deze kinderen wist hij zijn energie over te brengen!

Hoe ben je in aanraking gekomen met sport en uiteindelijk PT?

Als kind was ik altijd al in beweging, of het nu ging om straatvoetbal of boomklimmen. Ik was steeds buiten in de weer en ik vond het heerlijk! In mijn tienerjaren heeft mijn interesse in sport zich verder ontwikkeld. Dit werd vooral aangemoedigd door mijn leraar op school. Hij organiseerde hardloopwedstrijden in Casablanca en nam mij achterop zijn bromfiets mee naar iedere training en wedstrijd. Zo is mijn liefde voor sport en alles wat daarmee te maken heeft gegroeid. Deze leraar is voor mij een belangrijke stimulans geweest om van sport mijn beroep te maken. Sport is mijn passie en mijn levenslust en naar mijn mening net zo belangrijk als eten en slapen. Het geeft mij veel voldoening mensen te begeleiden en hen te helpen hun prestaties te verbeteren. Het beroep van personal trainer is mij op het lijf geschreven.

Het sporten heeft mij uiteindelijk ook geholpen te bereiken wat ik wilde. Al op heel jonge leeftijd had ik de ambitie in Nederland te willen wonen en werken. Je ambities waarmaken is in Marokko gewoon niet voor iedereen weggelegd. Nederland biedt zo veel mogelijkheden, maar dan moet je er wel voor willen gaan.