Sporten en Afvallen Thuis: 3 Tips die helpen

Sporten en afvallen thuis is niet eenvoudig, maar wel mogelijk. Lastig omdat sporten thuis veel zelfdiscipline vraagt, naast andere veranderingen op bijvoorbeeld het gebied van je voedingspatroon. Vind hier drie tips als je thuis wilt sporten en afvallen. De belangrijkste: zorg dat je goed weet wie je zelf bent voordat je kiest om thuis aan de slag te gaan.

Zoek je een praktisch voorbeeld hoe je thuis kan sporten en afvallen? Bekijk dan mijn review over Insanity eens. Fantastisch programma om thuis fit mee te worden.

“Woensdagochtend…

…06:00, de wekker gaat. Het is vroeg, althans zo voelt het, en koud. Gisteren zei je tegen jezelf dat je vanochtend ging hardlopen.

Je hoeft niet af te vallen maar sporten thuis doe je graag. Maar, jee, wat ligt dat bed toch in één keer vreselijk lekker. En zo goed heb je ook weer niet geslapen vannacht. Wie bedenkt er überhaupt om zo vroeg in de koude ochtend te gaan hardlopen? Zei Erwin Krol gisteren niet dat de zon ging schijnen vandaag? Je weet het zeker, het is een veel beter plan  om later op de dag te gaan sporten. Je hebt eigenlijk ook wel recht op dat beetje extra slaap.  Nog eventjes blijven liggen dan…”

Uiteindelijk kom je ‘s avonds terug van je werk en is er weinig terecht gekomen van het vage plan om te ‘sporten in de zon’. Het was toch best druk. Vergis je niet: het vraagt een enorme dosis zelfdiscipline om structureel thuis te sporten.

Tip 1. Sporten en Afvallen Thuis: Hoeveel zelfdiscipline heb jij?

Sporten en afvallen thuis kan wel, maar goede zelfkennis is toch wel belangrijk. Hoeveel zelfdiscipline heb jij? Het is belangrijk om dat van je zelf te weten. De volgende vragen kunnen je een idee geven hoeveel zelfdiscipline je hebt. Beantwoord de vragen met een score van 1 tot en met 5 waarbij 1 vrijwel nooit weergeeft en 5 vrijwel altijd.

  • Hoe vaak maak je een afspraak met jezelf die je toch niet nakomt?
  • Hoe vaak moest je moeder je vroeger op school motiveren je huiswerk te maken?

Van de keren dat je gesport hebt afgelopen 3 maanden, hoe vaak heb je dat op andermans initiatief gedaan?
Scoor je vaak rond de 4 en 5 dan is de dosis zelfdiscipline waarschijnlijk niet zo hoog. Maak het jezelf nu dan niet te moeilijk en overtuig jezelf er niet van dat je het toch wel hebt.

Wees eerlijk naar jezelf en besluit bijvoorbeeld naar Zumba, Yoga of hardlooptraining in een groep te gaan.Lessen op gezette tijden waar je eventueel voor betaald en die je wilt volgen.

Maak het je zelf nog iets makkelijker door een gemotiveerde vriend of vriendin mee te nemen die je er misschien wel met een sms-je aan herinnert dat je vanavond Zumba hebt.

Zit je vaker op de 1 of 2 dan kun je waarschijnlijk op een dosis zelfdiscipline terugvallen. Als je anderen vraagt over jouw zelfdiscipline, schatten ze dat meestal vrij hoog in. Je denkt ook wel dat je er een gezonde portie van hebt. Je kan er dan ook best goed op teruggrijpen als dat nodig is, ook als je wilt sporten en afvallen bij jezelf thuis. Toch, red je het er niet alleen mee en is het verstandig tip 2 en 3 veelvuldig toe te passen.

Tip 2. Sporten en Afvallen Thuis: Waarom Wil Je überhaupt Thuis Sporten en Afvallen?

Wat is jouw trigger? Waarom doe je het? Gebruik twee niveau’s van waarom. De grote waarom, beantwoordt de vraag hoe sporten en een gezonde leefstijl in jouw leven voor de langetermijn thuis hoort. Zie het als de ‘meerjarenwaarom’.

Bijvoorbeeld: Ik sport omdat ik er plezier aan beleef en ik meer geniet van het leven
Of: Ik sport omdat ik lang en gelukkig wil leven. Ik weet namelijk dat sporten daar significant aan bijdraagt

De ‘kortetermijnwaarom’, beantwoordt de vraag waarom je sport met een reden die binnen circa 3 tot 6 maanden ligt.

Bijvoorbeeld: Ik sport omdat ik over drie maanden de wedstrijd van 5 kilometer bij mij in het dorp wil rennen
Of: Ik sport omdat ik over vier maanden een week ga hiken in de Alpen.

Benoem hier trouwens expliciet geen x aantal kilo’s afvallen als doel omdat afvallen uiteindelijk een plezierig bijeffect is van een gezonde leefstijl. Vervang dus een ongezond voedings- en leefpatroon door een meer gezonde en gewichtsverlies volgt logischerwijs.

Tip 3. Sporten en Afvallen Thuis: Wees Concreet

Plan zondagavond een momentje in om al je sportmomenten vast te leggen. Beschouw een sportmoment op de dag als een top 3 activiteit.

Dan heb je ruimte om twee andere topprioriteiten vast te leggen maar ontkom je niet aan de derde.

Wees specifiek: woensdagochtend om 06:00 ga je 5 km hardlopen. Realiseer je de consequenties van je keuzes en accepteer die.

‘s Ochtends kan het koud zijn, je kan moe zijn. Misschien regent het wel. Ook dáár kies je dus voor.

En je weet óók dat als je het gedaan hebt, jij het gevoel hebt dat je de hele wereld aan kan. Niks kan jouw dag dan nog kapot maken. Jij kan sporten en afvallen bij je thuis.