Snel Afvallen in een Week

9 Stappen Waarmee je Snel en Gezond kan Afvallen

Snel afvallen gaat over meer dan een snel dieet volgen voor een paar weken. Met deze tools kom jij tot de juiste overweging en kies je bewust voor verantwoord afslanken met dieet, of zonder dieet.

Dit artikel is voor jou als:

 • Je graag snel en verantwoord gewicht wilt verliezen maar afvraagt hoe dat te doen en wilt weten wat nu belangrijk is.
 • Je verantwoord wilt afvallen en meer wilt weten over het vasthouden van je motivatie en gedrag.
 • Je verantwoord wilt afvallen zonder jojo-effect en zonder hongergevoel.
 • Je tools zoekt waarmee je verantwoord kan afvallen op een goedkope of zelfs gratis manier.
 • Je voor de allerlaatste keer wilt afvallen met een wetenschappelijk bewezen methode voor verandering.
 • Je jouw leefstijl wilt veranderen.
 • Je langer en gezonder wilt leven en (zorg)kosten wilt besparen door leefstijl als preventief medicijn te beschouwen.

Op andere pagina’s op deze site vind je meer antwoorden over verantwoord afslanken na je zwangerschap, afvallen, bewegen en sporten, weekmenu’s en diëten.

4 artikelen

Verantwoord afvallen betekent ook dat je ervoor kiest dat dit je laatste keer is dat je echt gaat afvallen. Je kiest voor een aanpak die echt werkt. Dat betekent dat je aan het begin staat van de start en je nu overweegt om binnenkort te gaan afvallen. Je weet ook dat je gedrag, mindset en motivatie essentieel onderdeel zijn van een effectief afslankplan. Dit artikel is geschreven binnen een serie van vier artikelen. Elke artikel behandelt één van de stappen of fasen van verandering.

 • Het eerste artikel gaat over de overwegingsfase van verantwoord afvallen of veranderen. Je concentreert je op meer bewustzijn en emotionele betrokkenheid.
 • Het tweede artikel gaat over de voorbereidingsfase en bevat tips voor het maken van een plan om af te vallen. Je concentreert je vooral op commitment.
 • Dit artikel, het derde artikel bevat alle tools om in de actiefase snel af te vallen. Focus ligt hierbij op belonen, counteren, omgevingscontrole en helpende relaties.
 • Het vierde artikel geeft je de tips voor de onderhoudsfase om blijvend af te vallen en je nieuwe gewicht vast te houden voor de rest van je leven. De focus is hetzelfde als in de actiefase maar minder intens en met andere tools.

In Stappen Veranderen en Afslanken

Snel afvallen in een week is goed mogelijk. Ons programma is daarvoor feitelijk ontworpen. Toch wil je het misschien eerst nog een keer zelf proberen. Neem
op zondagavond wat tijd voor jezelf en volg het volgende stappenplan. Kijk of afvallen in een week zonder verdere begeleiding jouw lekker ligt.

Stap 1: Weeg

Weeg je gewicht zondagochtend, na het plassen, maar voor het ontbijt. Schrijf je gewicht op.

Stap 1: Bepaal jouw doel

Plan zondagavond twee uur vrij, bijvoorbeeld om 19:00u, pak je agenda bij de hand en ga aan de slag met jouw afvalweek. Noteer boven aan de zondagpagina jouw reden waarom je snel wilt afvallen in een week. Bijvoorbeeld omdat je een
start met een gezondere leefstijl wilt maken of omdat je gewoon die spijkerbroek die je zo goed staat weer aan wilt doen.

Stap 3: Vul de Eerste Kolom: Voeding

Wil je gezond en verantwoord afvallen dan moet je aandacht besteden aan drie pijlers: voeding, beweging en mindset. Een integrale benadering op die vlakken leidt uiteindelijk altijd tot succes. Maak drie kolommen en noteer in de eerste kolom ‘voeding’ en vul deze kolom met drie doelen die bijdragen aan je doel om minder kilocalorieën te eten. Wees eerlijk, iedereen weet wel een aantal ongezonde gewoontes waar je aan kan werken, desnoods zijn het de portiegroottes. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Deze week laat ik de kaas ‘s avonds staan en vervang ik met een bakje yoghurt met rozijntjes
 • Ik neem deze week maximaal drie keer kaas als beleg
 • ik neem geen suiker in de koffie/thee
 • Ik eet geen gevulde koek bij de koffie ‘s middags
 • In plaats van cola neem ik Rivella Light
 • Enzovoorts

Stap 4: Vul de Tweede Kolom: Sport

Vul ook in deze kolom drie doelen in en wees specifiek. Deze doelen zullen eerder activiteiten zijn en minder snel iets ‘niet doen’, zoals wel bij de kolom voeding het geval is. Kies drie doelen die aansluiten bij je eigen fysieke niveau en die nieuw zijn. Sport je al twee keer per week? Plan dan extra beweegmomenten, bijvoorbeeld:

 • Maandag om 17.30 uur ga ik één uur wandelen door het park bij mij om de hoek
 • In plaats van met de metro/bus, ga ik elke dag met de fiets naar mijn werk
 • Donderdagavond neem ik diner en sportspullen mee naar mijn werk zodat ik direct uit mijn werk naar de sportschool kan fietsen om naar de Body Pump te gaan.
 • Vrijdagochtend om 07.00 uur ga ik vijf kilometer hardlopen

Stap 5: De Kolom Mindset

 Werken aan je eigen mindset en gedrag is vaak de missende link in lijnpogingen. Wanneer je hieraan serieus gaat werken, dan ontstaat de link tussen willen en doen. Bedenk waar en wanneer jij je meestal laat gaan en bedenk een alternatief scenario dat wel bijdraagt aan je doelen. Wanneer
laat jij je gaan? Op feestjes? ‘s Avonds voor de televisie? Als je langs die snackbar loopt tijdens etenstijd? Wees kritisch en vul drie doelen in deze
kolom in die bijdragen aan je einddoel.

Bijvoorbeeld:

 • Ik weet dat ik moeite heb naar de sportschool te gaan als het zover is en vraag daarom mijn beste vriendin die heel gedisciplineerd is met
  me mee te gaan.
 • Als ik ‘s avonds voor de TV zit heb ik meestal gruwelijke trek in kaas. Als dat weer gebeurt bel ik mijn moeder voor een gezellig gesprek
 • Chips eet ik echt ongezond veel. Als ik boodschappen doe dinsdagochtend koop ik geen chips (of gevulde koeken)

Stap 6: Plan je Week

Vul de andere dagen van de afslankweek. Een deel van je week zal al vol staan met reeds geplande afspraken op het gebied van je werk, familie, etc.
Plan je nieuwe doelen daar omheen. Zorg dat de sportactiviteiten echt plek krijgen.

Wringt de schoen? Stel dan prioriteiten en verschuif of annuleer afspraken die niet
voldoende bijdragen. We kunnen niet alles in ons leven doen. Wil je effectief en snel afvallen dan zal je prioriteiten moeten stellen.

Misschien kun je die afspraak met je moeder verzetten, annuleren of zelfs combineren met een gezamenlijk sportmoment? En is die zakenlunch nu echt nodig? Je kent je zakenpartner misschien zo goed dat je ook een gezamenlijk
hardloopmoment kan voorstellen? Heerlijk even het kantoor uit…

Stap 7: Plan 6 eetmomenten in je week, dagelijks

Bijna klaar met de agenda. Nu plan je nog zes eetmomenten. Zes? Ja, zes eetmomenten. Dat werkt echt en zal je kans op terugval verminderen omdat je geen of minder hongergevoel zal hebben. Ook met zes eetmomenten kun je
aanzienlijk minderen in je energie-inname.

Start met je ontbijt en plan structureel je vier uurtje en je negen uurtje ‘s avonds om je lunch en avondeten heen. Lange dag op pad? Zorg voor een backup tien- en vieruurtje (Evergreen, appel, handje nootjes) en neem je lunch mee die je thuis hebt klaar gemaakt.

Stap 8: Doen

Volg je plan. Twijfel je? Herinner je zelf dan aan je grote weekdoel die je zondagavond boven aan de pagina had geschreven. Je wilde echt snel afvallen in een week en had een goede reden daarvoor. Blader dagelijks tijdens je ontbijt in je agenda even terug naar de zondag.

Wat waren de afspraken met jezelf? Geef jezelf indien nodig een figuurlijke schop onder je kont om je eigen beloftes na te komen.

Stap 9: Evalueer

De week is voorbij. Beantwoord eerlijk door jezelf vragen te stellen. Heb jij je aan je eigen afspraken gehouden? Was het moeilijk? Kun je dit nog een week? Is het gelukt?

Fantastisch als het gelukt. Dan mag je trots zijn op je resultaat. Je eigen afspraken nakomen geeft een goed gevoel en zelfvertrouwen. Tijd om op de weegschaal te staan en te kijken hoe je ervoor staat. Je zal  waarschijnlijk gewicht verloren zijn.

Zelfs als dat niet zo is, geeft dat niet. Als je eerlijk naar je doelen hebt geleefd betekent namelijk alleen dat er afgelopen week nog steeds teveel energie in is gegaan.

Veel belangrijker is dat je de afspraken met jezelf hebt nageleefd. Begin weer bij stap 1, blijf eerlijk met jezelf en bouw je doelen uit. Op deze manier snel afvallen in een week heeft een duurzaam karakter en leidt ‘vanzelf’ tot succes. Zodra jij je afspraken nakomt kun je ze uitbreiden en scherper stellen, de kilo vliegen er dan plots heel snel af. Begin klein en eindig groots. Neem de tijd, dan gaat het in één keer heel snel.

Op deze manier alleen afslanken vraagt inzet en discipline en is niet altijd voor iedereen weggelegd.
Het vraagt veel van je motivatie en mindset. Kijk ook naar ons leefstijlprogramma afvallen met
Bootcamp om vast te stellen of dat bij je past.