Kuurvakantie of Bootcamp?

kuurvakantie bootcamp

In Nederland en het buitenland zijn er diverse mogelijkheden om op kuurvakantie te gaan. Je hoort het tegenwoordig wel eens, mensen gaan met een kuur vakantie vieren. Sapvastkuren met als doel afvallen is ook een optie. Overweeg ook onze BootCamp als gewichtsverlies je doel is.

Wat is dat nu überhaupt kuren?

Onder een kuur wordt eigenlijk een behandeling van een ziekte of ongezonde situatie verstaan.

Deze algemene beschrijving is ook terug te zien in het grote diverse aanbod dat er is.  Een kuur kan van alles zijn.

Zo kennen we allemaal wel de antibioticakuur van de dokter die we meekrijgen tegen infecties, terwijl ook een dagje naar de sauna door sommigen ook al als kuur wordt beschreven.

Kuurvakantie

Kuurreizen zijn een verbijzondering van de kuur. Je gaat naar een locatie toe waar je een combinatie van massages, baden en behandelingen krijgt.

Veelal is het doel van een kuur om u beter te voelen op lichamelijk en mentaal gebied. Ze zijn toegankelijk voor gezonde mensen en ook wel voor mensen met chronische klachten.

Een kuur kan het ziektebeeld gunstig beïnvloeden. De combinatie van ontspanning en therapieën leidt tot verbetering van de conditie en het immuunsysteem.

Een kuuroord in Nederland of in het buitenland biedt vaak behandelingen gericht op reuma, artrose, artritis en osteoporose. Kuuroorden hebben speciale behandelingsmethoden, afhankelijk van lokale omstandigheden zoals ondersteuning met thermaalbronnen. Fango of lever-pakkingen zijn ook typisch terug te vinden in een kuuroord.

Kuuroorden bestaan trouwens al sinds de oudheid. De Romeinen maakten bijvoorbeeld al gebruik van lokale warmwaterbronnen. In de 18e eeuw werd het kuuroord weer populair in Engeland en in de 19e eeuw volgde ook het vasteland.

Fango pakkingen worden geplaatst op het lichaam.  Ze bestaan uit modderige/ kleiachtige substantie die is opgebouwd uit vele mineralen en werkt reinigend, stimuleert de celstofwisseling en door-bloeding van de huid en houdt de warmte van het lichaam vast

Een leverpakking bestaat uit een papje van water en groene klei met hieraan toegevoegd enkele druppels rozemarijn (essentiële olie). Dit wordt op een katoenen doek verdeeld en wordt op de lever gelegd, daarover heen komt een opgevouwen handdoek

Mogelijkheden

Er zijn voldoende kuuroorden in Nederland om aan de behoefte te voldoen. Er zijn diverse vormen toegankelijk voor het publiek.

De meeste kuuroorden zijn eigenlijk meer wellnesscentra met sauna’s en waar je vooral lekker kunt ontspannen.

Aanvullende diensten zijn er voldoende. Je hebt mogelijkheid om een dagje te gaan of een hele week.

Sapvasten of Bootcamp?

Sapvasten op een kuuroord is nog steeds omstreden en er is nog geen duidelijk beeld over de wetenschappelijke toegevoegde waarde ervan. Als het om afvallen gaat verzorgen sommige kuuroorden in Nederland  (sap)vastenkuren.

Het vaste voedsel wordt gedurende de kuur dan vermeden.

Tijdens onze bootcamp richten we ons op verminderde calorie/energie-inname waarbij we divers en gevarieerd blijven eten. Eten en voeding is één van de centrale thema’s waar we geregeld aandacht aan besteden.

Hieronder een kort overzichtje met enkele kenmerken van onze bootcamp vergeleken met een sapvastenkuur.

 Kenmerken Bootcamp

 • Voedsel inbegrepen
 • Inspannend en ontspannend
 • Samen: veel teamwork
 • Veel leren over voeding, sport en gedrag door goed en hoogopgeleid personeel
 • Veel sporten
 • Beoogd leefstijlverandering
 • Gewichtsverlies
 Kenmerken (Sap)vasten

 • Voedsel inbegrepen (of vervangen door sappen)
 • Vooral ontspannende werking
 • Overwegend individueel
 • Geen/ beperkte leercomponent
 • Geen sport
 • Beoogd reiniging (sapvasten)
 • Gewichtsverlies

Als je echt effectief wilt afvallen is een integrale leefstijlverandering van belang. Onze bootcamp voorziet daar goed in. Het ontspannende karakter van de sapvasten is aantrekkelijk maar echt veranderen vraagt veel meer dan ontspanning. Echt veranderen doe je het liefst tijdens een themaweek waarin je alle focus op je doelen kan zetten, zoals bij een bootcamp.