Slank de zomer in, snel vijf kilo (of zelfs meer) afvallen in één week
Het is een droom van velen, snel afvallen en slank de zomer in. Met dit schema en aanvullende tips lukt het je om nog snel 5 kilo af te vallen in slechts één week tijd. Zo kun je nog net iets slanker worden, voordat de vakantie begint.
Ja, had ik je? Een clickbait* zoals deze wordt door veel sites ingezet. En blijkbaar zoeken veel mensen ernaar. Het is misschien verleidelijk om net voor de zomer nog een crashdieet op te pakken, maar een quick fix is nooit de juiste manier om jouw doelen te bereiken. In dit artikel ga ik het hebben over mindset en waarom een gezonde relatie met voeding zo belangrijk is.
*Een clickbait is een interessante titel waardoor je dit artikel NU wilt lezen.
Een gezond lichaam zou niet alleen voor de zomer moeten zijn.
Alle social media kanalen over Health, Sport en Afvallen gooien je er plat mee: “De zomer komt eraan, het is nog niet te laat om een summer proof body te creëren.” Deze berichtgevingen helpen jou natuurlijk niet om een juiste mindset te creëren. Want wat is de reden om de rest van het jaar niet voor een gezond lichaam te werken?
In plaats van een crash dieet, of extra streng zijn voor jezelf vóór de zomer, zou je beter gewoonten kunnen aanleren die het hele jaar vol te houden zijn. Gewoonten waar je, je goed bij voelt, je geniet momentjes kunt hebben en waarmee je op je eigen tempo gewicht verliest.
Als je serieus wilt afvallen en dit wilt behouden, is het belangrijk om een gezonde relatie met eten op te bouwen. Zodra dit lukt, volgt het afvallen.
Ja, makkelijker gezegd dan gedaan wanneer je in een wereld leeft waar op elke hoek van de straat ongezonde producten te halen zijn. De barrières die je tegenhielden om jezelf over te geven aan ongezonde voeding dat bijna niet voedzaam is, zijn verdwenen. Het kost veel wilskracht, moeite en een hoop werk om jouw valkuilen te herkennen en verleidingen te weerstaan. Maar de enige tool die je nodig hebt, is je eigen mind!
Het begint allemaal met je gedachten.
Je gedachten worden je gedrag en je gedrag bepaalt de uitkomst. En dit heb je altijd zelf in de hand.
Een “alles of niets” mentaliteit, waarbij gedachten zoals de volgende een rol spelen: “Ik heb het nu toch al verpest, nu kan ik net zo goed dat wijntje/biertje/koekje nemen”. Of de “gezond vs ongezond”mentaliteit, waarbij vooral cravings voorkomen omdat het dieet schrijft dat je absoluut geen winegums of drop mag. Hè en net nu je dat leest, krijg je daar zó veel zin in. Op basis van deze twee mentaliteiten zijn de meeste diëten geschreven en dit leidt steevast tot mislukkingen.
Je vernedert jezelf en het moedigt een zeer laag zelfbeeld aan vanwege het ‘waarschijnlijk’ constant falen. Zodra je die koekjes hebt gegeten komen er vaak gevoelens om de hoek kijken. Schaamte, boosheid, verdriet: “Zie je nou wel, je kunt het niet. Je bent pas 2 dagen bezig en het lukt je niet”.
“Wat ben je toch een zwakkeling. We hadden toch afgesproken dat we er nu écht voor zouden gaan.”
Komt het bekend voor? Dan is jouw relatie met voeding op dit moment niet gezond. Het is raadzaam hier mee aan de slag te gaan voor je een nieuwe dieetpoging start.
Hoe bouw je een gezonde relatie op met eten?
Allereerst is het belangrijk dat je stopt het jezelf straffen voor wat je eerder vandaag of gisteren hebt gegeten. Deze negatieve gedachten veroorzaken stress. Stress is het meest onderschatte gezondheidsrisico. Stress heeft een negatief effect op de spijsvertering.
Probeer te oefenen met het loskoppelen van eten aan emoties. Als het tegenzit kun je beter een dierbare opbellen, je hoofd leegmaken door je favoriete nummer op te zetten, of even met je ogen dicht rustig adem te halen. Emoties mogen er zijn en deze mag je voelen. Jij mag er zijn en je kunt trots op jezelf zijn.
Herhaal deze affirmation een aantal keren per week in de spiegel. Het liefst elke dag en in ik-vorm. Ik ben succesvol. Ik mag er zijn. Ik ben een leuk mens. Positieve gedachten ervaren zullen sommigen dagelijks moeten oefenen, net zoals een nieuwe taal aanleren.
Daarnaast is het belangrijk om weer te leren eten op het moment dat je echt fysieke honger ervaart. We eten uit verveling, of om emoties niet te hoeven voelen. Bedenk ook of je al voldoende gedronken hebt. De hersenen geven hetzelfde seintje af wanneer honger of dorst ervaren wordt. De andere signalen die je lichaam afgeeft als droge mond en hoofdpijn zijn uitdrogingsverschijnselen, dan ben je al te laat.
Let wel op dat je niet té hongerig wordt. Dit is voor vele het recept voor een snackbui van producten waarvan je het liefst een kleine portie zou nemen. Een snack is een slimme manier om dit moment op te vangen. Leer dat er een verschil zit tussen een snack en een traktatie. Een snack is cruciaal om nieuwe gezonde eetgewoonten makkelijker vol te houden.
Een traktatie is puur voor genot. Kijk voorafgaand aan de week in de agenda en check welke dagen pittig worden en welke sociale gelegenheden gepland staan. Plan 1 grote traktatie in, bijvoorbeeld een stuk taart bij de verjaardag, die 2 biertjes in het weekend of mee eten met de bittergarnituur. Plan daarnaast 2 kleine traktaties in; 2 blokjes melkchocolade, een cracker met volvette 48+ kaas of een klein schaaltje chips. Zo zijn er gedurende de week genoeg momentjes waar je, jezelf trakteert.
Kijk ook tijdens de eetmomenten eens naar de producten op je bord en in je hand. Ruik en proef ze goed. Door te genieten van alle momenten en hier bewust mee bezig te zijn geven de hersenen eerder het verzadigingsgevoel af. Tijdens onze bootcamps komt dit terug bij de workshop Mindful Eten. Dit draagt bij aan een gezonde relatie met eten.
Mijn tip voor een gezonde relatie met voeding?
Bedenk dat je maar één lichaam hebt. Je hebt invloed op jouw gezondheid. Jouw lichaam is afhankelijk van wat jij eet om goed te functioneren. Door goede voeding kun je je fit en energiek voelen.
Inspiratie nodig voor gezonde maaltijden. Bekijk dan hier onze recepten. Of bestel hier ons receptenboekje.
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen. Of is er een ander onderwerp waar je vragen over hebt. Laat het weten in de reacties en ik ga voor je uitzoeken wat het antwoord is met onderbouwing.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!