Is Fastfood Ongezond of Valt het Wel Mee?

Iedereen haalt wel eens een frietje en een pizza met extra kaas kan ook heerlijk zijn op zijn tijd. Natuurlijk is dat niet iets wat je elke dag moet doen, want dan vliegen de pondjes eraan. Maar is fastfood nou écht zo slecht als we denken?

Volgens de resultaten die Morgan Spurlock toonde in de documentaire Super Size Me lijkt fastfood dodelijk. Het experiment waarbij hij alleen maar maaltijden bij de McDonald’s at  duurde in totaal dertig dagen.

Tijdens dit experiment kwam hij 11,1 kg aan, wat 13% van zijn totale lichaamsgewicht was. Zijn cholesterolgehalte en bloedglucosespiegel schoten omhoog en zijn hart ging achteruit. Ook meldde zijn vriendin dat zijn prestaties in bed sterk achteruit gingen. Na dertig dagen was Morgan verre van fit.

Ondanks de effecten van fastfood op het lichaam heeft deze branche de snelste omzetstijgingen. De fastfoodrestaurants, snackbars, lunchrooms, maaltijdbezorgers en ijssalons zagen de omzet in 2017 met 2,5 procent toenemen zo blijkt uit de cijfers van het CBS.

Het is belangrijk om even stil te staan bij de term fastfood en het verschil met de term junkfood. Fastfood, ook wel gemaksvoedsel genoemd, is een verzamelnaam voor voedsel dat snel bereid en geserveerd wordt en relatief goedkoop is. Fastfood is dus niet per definitie ongezond.

Junkfood kunnen wij definiëren als voedingsmiddelen met een groot aantal calorieën uit suiker of (verzadigd) vet met weinig vezels, eiwitten, vitamines of mineralen. Junkfood is dus vooral een energiebom, waarbij je lichaam geen waardevolle voedingsstoffen binnenkrijgt. Junkfood is altijd een ongezonde optie.

Maar Waarom is Junkfood juist zo Lekker? 

Dit heeft vooral te maken met de juiste combinatie tussen vet en zoet. Dit doet namelijk iets met de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat eten van suiker en vet dezelfde gebieden in de brein activeert als drugs. Daardoor komt dopamine vrij, waardoor je, je heel gelukkig gaat voelen.

Zijn er ook Gezonde(re) Mogelijkheden?

Ja, afgelopen jaren zijn er ook gezonde fastfood tentjes bijgekomen in Nederland. Zo kun je makkelijk een salade halen zonder calorierijke sauzen, een wok maaltijd met 200 gram groenten of een burger met gegrilde kip in plaats van gefrituurde kip.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om de frietjes te laten staan en voor een side salade te kiezen, of water te drinken in plaats van een aardbeien milkshake of Fanta.

Ook hebben verschillende supermarkten al een groot assortiment met gezond fastfood, oftewel kant-en-klaar maaltijden. En dat gaat verder dan een maaltijdsalade. Kijk eens bij de supermarkt in jouw buurt welke opties er zijn om toch eens een snelle, gezonde hap op tafel te zetten als je laat thuis bent of geen zin hebt om 30 minuten in de keuken te staan.

Wanneer is een Kant-en-Klaarmaaltijd Gezond?

Kijk bij kant-en-klaarmaaltijden altijd naar de voedingswaarden op het etiket. Een maaltijd tot 450 kcal met minder dan 2,5 gram zout per portie zou je gezond kunnen noemen. Bevat de maaltijd meer dan 700 kcal en meer dan 4 gram zout, maak dan de afweging of jij het dat waard vindt.

Je kunt zien dat er een gat zit tussen de twee opties die ik geef. Dat is wat ik het oranje gebied noem. Soms kun je die nemen en andere keren kan je het beter laten staan. Dat geldt eigenlijk voor alle voedingskeuzes die je maakt op een dag.

Een andere snelle check zou kunnen zijn:

 1. Zitten er groenten in, liefst >150 gram
 2. Zijn er volkoren granen gebruikt bijv. zilvervliesrijst/couscous?
 3. Is er een magere eiwitbron aantoegevoegd bijv. gegrilde kip, tonijn, kalkoenfilet of peulvruchten?
 4. Kun je zelf de dressing/saus doseren?
 5. Zou je eventueel aan een halve portie voldoende hebben?

Gezonde Junkfood Recepten

Met een paar aanpassingen kun je zelf junkfood omtoveren tot een voedzame(re) maaltijd! Deze opties zou je bij elk recept kunnen gebruiken.

Broodje Shoarma:

 • Kies voor kipshoarma, of kruid zelf stukjes kip met kruiden om minder zout binnen te krijgen.
 • Kies voor knoflooksaus met minder verzadigd vet of maak deze makkelijk zelf met magere kwark, verse knoflook en peterselie.
 • Kies een volkoren pitabroodje en vul deze met veldsla.

Broodje hamburger:

 • Kies een magere frietsaus (kan zo’n 400 kcal per 100 ml schelen namelijk).
 • Kneed zelf extra mager runder gehakt tot burger. Met de Amerikaanse hamburgerkruiden van euroma breng je deze snel op smaak.
 • Bereid de hamburger in de oven zonder toegevoegd vet.
 • Kies voor een volkoren broodje.
 • Vergeet de groenten niet 😉

Of maak dit snelle taco recept!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *