Sporten Kan Jouw Zelfvertrouwen Vergroten

Ben je helemaal klaar met die onzekerheid?

Je kent het wel. Je kijkt in de spiegel en kijkt in de ogen van een zeer ontevreden persoon. Je bent niet op je streefgewicht, je voelt je opgeblazen en die wallen onder je ogen lijken nog erger dan een paar dagen geleden.

Ook wanneer je in gezelschap bent, heb je het gevoel dat alle ogen op jou gericht zijn en niet op een positieve wijze. Je voelt je onaantrekkelijk, ontevreden en ongelukkig. En dat komt allemaal omdat jij, je onzeker voelt.

Herkenbaar

Een ding is zeker, je bent niet de enige. Ook ik heb mij jarenlang onzeker gevoeld; ‘Ben ik wel mooi?’. ‘Waarom zie ik er niet zoals haar uit?’ ‘Waarom heb  ik juist last van puistjes?’ Dit resulteerde bij mij in bank hangen en stress eten.

Nu is dat gelukkig niet meer zo. Natuurlijk zijn er soms nog momenten dat ik mij onzeker voel, maar door de jaren heen ben ik mij steeds zekerder van mijzelf gaan voelen. En dat heb ik voornamelijk te danken aan sporten.

Door te sporten is mijn zelfvertrouwen enorm vergroot. Ik zit al jaren op dansles en ga minimaal 2x in de week naar de sportschool. Hierdoor zat ik steeds lekkerder in mijn vel, heb ik mijn innerlijke en uiterlijke schoonheid meer leren waarderen en ben ik over het algemeen een gelukkiger persoon.

Maar hoe komt het nou eigenlijk dat sporten ervoor kan zorgen dat je zelfvertrouwen een boost krijgt?

Zelfvertrouwen

Maar laten wij eerst even naar het begrip zelfvertrouwen kijken. We kunnen het zien als het gevoel van eigenwaarde. De mate waarin je in jezelf en jouw vermogen om je doelen te bereiken gelooft.

Zelfvertrouwen is enorm belangrijk. Wellicht heb je de bekwaamheid om grote dingen in het leven te bereiken, maar zolang je niet in jezelf gelooft, gaat het niet lukken.

Hoe krijg jij door Sporten een Boost aan Zelfvertrouwen?

Algemene Voordelen van Sporten

Regelmatig sporten maakt jouw botten en spieren sterker en je krijgt er een mooiere huid van.  Daarnaast helpt het gevoelens van angst en depressie te verminderen.

Ook geeft het jouw energie levels een boost. Dit zijn een aantal voordelen die Thuisarts.nl benoemt.

Lichaam

Wat ik zelf heb gemerkt, is dat door regelmatig te sporten mijn conditie en lichaam zijn bevorderd en dit had een zeer positief effect op mijn zelfvertrouwen. We leven in een tijd waar men in de ban van het lichaam en uiterlijk is. En dit heeft vaak directe invloed op jouw eigenwaarde.

Het verliezen van gewicht, opbouwen van spiermassa en mijn vitaliteit zijn een aantal factoren die van invloed zijn geweest op het ontwikkelen van een positief lichaamsbeeld.

Beter Voelen

Zoals zojuist besproken, kan sporten jou helpen om je fysiek beter te voelen. Echter voel ik mij niet alleen lichamelijk maar ook mentaal beter.

Ik zit beter in mijn vel en voel mij zekerder van mijzelf. In het begin verstopte ik mijzelf altijd ergens achterin tijdens de danslessen en nu sta ik elke les voorin.  

En doordat ik nu meer energie heb, ben ik vrolijker en beter in staat om nieuwe uitdagingen aan te gaan en obstakels te overwinnen.

 Het sporten, vooral de danslessen, hebben mij geholpen om een positieve attitude te ontwikkelen en hebben mij het uithoudingsvermogen gegeven om aan mijn persoonlijke doelen te werken. Dat laatste sluit ook weer mooi aan bij het volgende punt. 

Prestatie

Ik zie sporten vooral als het stellen en behalen van doelen. Ik krijg telkens weer een gevoel van voldoening door stap voor stap succesvol mijn kleine of grote persoonlijke doelen te behalen.

Zoals bijvoorbeeld het behalen van een bepaald aantal reps of een nieuwe choreografie onder de knie krijgen. Het zorgt elke keer voor een extra boost aan zelfvertrouwen als ik deze doelen heb behaald.

Stress

Sporten heeft mijn mate aan stress enorm verminderd, wat ook weer aan mijn zelfvertrouwen verbonden is. Doordat ik nu minder stress ervaar, ben ik beter in staat om de dagelijkse uitdagingen aan te gaan. Ik voel mij kalmer en kan mij beter concentreren.

Stress- en burnout expert Ruud Meulenberg stelt dat sporten helpt om de aanmaak van stresshormonen als cortisol  te verminderen waardoor je tot ontspanning komt en beter kunt focussen. Dit merk ik ook uit eigen ervaring. Ik vind het heerlijk om naar de sportschool te gaan en  mijn hoofd even leeg te maken na een stressvolle dag. 

Ook maakt ons lichaam tijdens het sporten endorfine aan. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het is een stofje dat door je hersenen wordt aangemaakt om gedrag te sturen. Het zorgt voor het gevoel van euforie, tevredenheid en kracht na het sporten.

Zo kan je zelfs na een één workout al meer zelfvertrouwen verkrijgen en zie je minder tegen problemen op.

Hoe houd ik het Sporten Vol?

“Ik vind sporten gewoon niet leuk.” “Het kost mij te veel tijd en moeite.” “Ik krijg er spierpijn van.” Wellicht zijn dit gedachtes die in jou opkomen als jij aan sporten denkt. 

Onderstaand vind jij wat uit mijn eigen ervaring helpt om het sporten vol te houden.

Probeer juist een positieve mindset te creëren als het gaat om sporten en bewegen.

Kies een sport die je echt leuk vindt, plezier in hebt en uitdagend is. Dit kan voor de nodige consistentie zorgen wat sporten betreft. Hoe leuker je het vindt, hoe makkelijker het is om steeds en vaker terug te gaan.

Het kan ook helpen om van tevoren te bedenken waarom jij wilt gaan sporten en wat jij ermee wilt behalen.

Focus je ook niet te veel op de spiegel en weeg jezelf niet te vaak af, maar leg de focus juist op kleine overwinningen.

Tip: Zorg ook dat je een goede sportoutfit hebt die lekker zit en waar je, je prettig in voelt.

Als jij bijvoorbeeld naar sportschool gaat in een sportlegging die de hele tijd afzakt, dan is dit ook niet bepaald bevorderlijk voor je zelfvertrouwen.

Onthoud dit Goed

Zelfvertrouwen is de wijze waarop je naar jezelf kijkt. Tevens kan sporten een hulpmiddel zijn voor een gebrek aan zelfvertrouwen, maar het is niet DE oplossing.

Zoals elk probleem, dient het bij de kern aangepakt te worden. En in dit geval ben jij de kern. Ga na  waarom jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde zo laag is en hoe dit is begonnen?

Je zal de manier hoe jij naar jezelf kijkt, moeten veranderen en van jezelf leren houden precies zoals je bent.

Geschreven door: Gabriëlla Kapel – teamlid en Bootcamper

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *