Ga niet crash diëten

Diederik Gommers, voorzitter van Nederlandse Vereniging voor IC, en Peter van der Voort, hoofd IC van het UMCG, zeiden 27 maart in het tv-programma van Jinek dat:

er lijkt een sterk verband te zijn tussen overgewicht en corona

Geschat wordt dat 2/3 e tot 80% van de patiënten op de IC overgewicht heeft. Ook vanuit andere landen komen soortgelijke berichten binnen. De oorzaak hiervoor is nog onduidelijk en moet nog onderzocht worden. Wel zijn er een paar vermoedens.

Gommers zegt dat het te maken kan hebben met het feit dat veel patiënten met overgewicht ook een hoge bloeddruk en/of suikerziekte hebben. Het immuunsysteem is aangetast. Daarnaast heeft iemand met overgewicht een zwaardere borstkas, wat ademen sowieso al wat lastiger maakt. Als het virus de longen aanvalt, worden deze ongemakken alleen maar versterkt.
Benauwdheid en kortademigheid zijn een van de symptomen die voorkomen bij besmetting van het coronavirus. Andere symptomen zijn koorts; droge hoest; vermoeidheid; opgehoest slijm; gewrichtspijn; keelpijn; hoofdpijn; koude rillingen; en meer. Volgens internist van het Erasmus MC Liesbeth van Rossum is het onverstandig om je obesitas op te lossen door nu meteen streng te gaan diëten.

Door op streng dieet te gaan kan er een tekort aan essentiële voedingsstoffen ontstaan die je immuunsysteem verder aantasten. Van Rossum vindt het belangrijk dat mensen die nu thuiszitten en stress ervaren, omdat ze bijvoorbeeld niet zeker zijn van hun baan/zorgen hebben over familieleden momenteel, wel gezond blijven leven.

“Mensen grijpen eerder naar snacks of alcohol, maar troost jezelf vooral met een gezonde levensstijl en voorkom dat je kilo’s verder toenemen.”

“Dit staat overigens los van de huidige obesitaspatiënten, want dat probleem hadden we al eerder aan moeten pakken om de huidige complicaties op te vangen.” Ook wij zijn ervan overtuigd dat crash diëten niet werkt. In algemene zin niet, maar ook niet tijdens deze corona crisis. Het is natuurlijk wel verstandig om te werken aan het overgewicht, maar dit gaat niet gebeuren in één dag of week. Om succesvol af te vallen kan het beste een gezond eet- en leefpatroon aangehouden worden, dat langdurige verandering met zich mee brengt. Een gezonde leefstijl die bij jou past werkt beter dan een dieet, want aan een dieet zit een einde. Het zou jammer zijn dat, wanneer het coronavirus onder controle begint te komen, de strenge diëten ook weer overboord gegooid kunnen worden.

Goed is om te kijken naar de oorzaak van overgewicht.

Ook stress en slaaptekort kunnen factoren zijn hiervoor. Daarbij komt dat een ongezonde leefstijl de weerstand verlaagd, en de kans op besmetting dus weer groter wordt.

Zoals vorige week over gedeeld is, zijn wij van mening dat je voor een goede gezondheid zorgt als jouw basisvoeding gezond is.

Eet voldoende groente, fruit, vezels, etc., en ook genoeg bewegen is van belang.

Heb je vragen of zoek je toch meer hulp, trek vroegtijdig aan de bel. Wij zijn er (online) voor jullie!
Mail voor een afspraak naar support@the-bootclub.com of meld je aan voor ons leefstijlprogramma
CooL via onze website!

Bronnen:
Kuijper, K. (23 maart 2020). Heb ik het coronavirus (gehad)?. Geraadpleegd op 31 maart 2020 via
https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2021/heb-ik-het-coronavirus-gehad

NOS. (30 maart 2020). Veel patiënten op IC met overgewicht, maar ga nu niet te streng diëten. Geraadpleegd op 31 maart 2020 via https://nos.nl/artikel/2328804-veel-patienten-op-ic-met- overgewicht-maar-ga-nu-niet-te-streng-dieten.html

The Bootclub. (26 maart 2020). Weerstand. Geraadpleegd op 31 maart 2020 via

Weerstand ??Momenteel verschijnt er op internet veel informatie over het verhogen van je weerstand i.v.m. het…

Geplaatst door The Bootclub op Donderdag 26 maart 2020

Van Campenhout, T. (30 maart 2020). Veel coronapatiënten op IC hebben overgewicht. Geraadpleegd
op 31 maart 2020 via https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2021/veel-coronapatienten-op-ic-
hebben-overgewicht