10 Tips om je groente inname te verhogen

Sinds maart 2016 is de Schijf van Vijf vernieuwd. Éen van de veranderingen was dat de groente inname was verhoogd naar 250 gram per dag.

Met deze nieuwe update zijn ook nieuwe onderzoeken gestart. Nu, een jaar later blijkt uit de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling (2012-2016) dat de gemiddelde Nederlander de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit niet haalt.

De gemiddelde Nederlander eet 127 gram groenten per dag. Hoe ouder de doelgroep, hoe meer groenten er gegeten worden. De doelgroep mannen en vrouwen tussen 19 en 50 jaar at gemiddeld 130 gram, terwijl de doelgroep van mannen en vrouwen tussen 51 en 69 jaar oud 150 gram groenten gemiddeld at. Bovendien wordt er op oudere leeftijd vaker per week groenten gegeten dan op jongere leeftijd.

Het avondeten blijkt hét moment te zijn om groenten te eten. Maar liefst 85% van de dagelijkse inname wordt tijdens deze maaltijd gegeten.

Hoeveel groente krijg jij per dag binnen? En krijg jij iedere dag groente binnen?

Lees deze tips om het jezelf een beetje makkelijker te maken.

Geen fan van groente? Ook daar hebben we tips voor!

1. Verhoog de porties groenten bij de warme maaltijd

Probeer bij iedere maaltijd groenten te eten en bereid iets meer dan je normaal gesproken zou doen. Veel groente heeft namelijk een slinkfactor waardoor er minder overblijft.

2. Eet rauwkost op je boterham of cracker

Extra groenten leveren de nodige vitamines en mineralen, maar zorgen er daarnaast ook voor dat je eerder verzadigd bent en minder grote porties eet. Bij rauwkost hoef je niet alleen te denken aan sla, tomaat en komkommer, maar voeg bijvoorbeeld eens paprikareepjes, worteltjes, radijsjes of witte kool toe.

3. Eet bij elke maaltijd groente, ook bij je ontbijt

Maak eens een groente omelet, of eimuffins. Hieraan kun je alle groente toevoegen die je nog in huis hebt: prei, paprika, champignons, doperwten etc.
Maar varieer ook eens met je havermout door er een wortel doorheen te raspen. De variaties zijn eindeloos, heb je al eens gehoord van pompoenpap of bloemkoolpap?

4. Zorg dat je altijd voldoende groenten in huis hebt

Met voldoende verschillende groenten in huis kun je altijd makkelijk “even” een tussendoortje pakken. Maak je je zorgen om de kosten? Kijk dan eens naar lokale mogelijkheid langs de kant van de weg, koop seizoensgroenten, let op aanbiedingen en koop geen voorgesneden groenten.

5. Maak groentesoep

Maak aan het einde van de week een goedgevulde soep met alle restjes groenten. Een goedgevulde soep kan als lunch, tussendoortje of avondmaaltijd. Op deze manier verhoog je jouw groente inname en hoef je geen groente weg te gooien!
Er zijn daarnaast nog vele soorten soep die je ook altijd kunt proberen zoals: pompoensoep, courgettesoep, aspergesoep, doperwtensoep en broccolisoep!

6. Maak een lunchsalade

Salade heeft vaak het imago dat het niet praktisch is om mee te nemen naar werk, maar dat valt hartstikke mee! In de tijd dat je 4 sneeën brood smeert kun je ook een salade maken.
Gebruik hiervoor eventueel groenten die je over hebt van de dag ervoor.
Combineer groene bladgroenten met groenten in alle kleuren. Je kunt de salade aanvullen met noten, pitten of een gekookt eitje. Voor een rijkgevulde salade kun je ook nog peulvruchten, pasta, zilvervliesrijst of quinoa toevoegen.
Schaf een mooie trommel en een klein weckpotje aan om de dressing in te bewaren en giet dat op locatie pas over de salade heen.

7. Lekkere tussendoortjes

Tussendoortjes kun je zo vol proppen met groenten als je maar wilt. Groenten kun je gerust onbeperkt eten. Verschillende groenten in plakjes en reepjes met een lekkere dip is zo gemaakt. Zelfs de dip kun je van groenten maken!
Probeer eens de paprikaspread, maar ook hummus of pesto kunnen als dip dienen.
Of probeer eens deze groentensnack!

8. Voeg een meatless day toe

Een dag zonder vlees verhoogt de groente inname! Tenminste als je dit gat opvult met groenten.
Maak eens de Indiase Schotel, de Pompoenquiche of Oven-Aubergines, of kijk eens naar een groenteburger, of wieren en algen.
En een dag in de week zonder vlees biedt meer voordelen dan alleen de verhoogde groente inname!

9. Zelf bakken

Koek en cake staan natuurlijk niet in de Schijf van Vijf, maar als je zelf bakt en je voegt ook nog eens groenten toe kan dit af en toe geen kwaad. Heb je bijvoorbeeld de “zwarte bonen brownie” of “avocado chocolade mouse” al eens voorbij horen komen? Of maak eens de courgette cake, of de een mini-courgette-cakejes variant.

10. Social Media

Voor meer inspiratie kun je altijd in onze receptenmap op Facebook kijken. Met meer dan 100 recepten vind je daar ruim voldoende inspiratie.