Gezonde Leefstijl Oppakken na Vakantie

Waarom is het oppakken van jouw gezonde leefstijl zo moeilijk?

De zomervakantie zit er weer op, je komt weer in je dagelijkse ritme. Een mooi moment om nieuwe, gezonde gewoontes in te bouwen. Toch blijkt dit na de vakantie moeilijker dan verwacht…

Hoe komt dit?  Eigenlijk is dit best logisch te verklaren.

Op vakantie eet je vrijwel altijd anders dan je thuis gewent bent. Je leefritme is anders en traktaties komen waarschijnlijk vaker voor in je voedingspatroon. Voor een korte periode geen probleem, maar het is wel belangrijk om daarna je normale ritme weer op te pakken.

Het lastige is dat je na de vakantie vaak de behoefte blijft houden naar die traktaties. Ons lichaam houdt nu eenmaal van zoet, zout en vet eten. En na een periode waarin je meer suiker hebt gegeten, zal je lichaam steeds meer behoefte hebben aan nog zo’n boost, het is echt een soort verslaving. Daarnaast hebben we een natuurlijke voorkeur voor de smaak zoet, dat maakt het extra verleidelijk. Dit geldt ook voor vet trouwens. Vet geeft het eten meer smaak, dus het is weer wennen als je ineens weer mager gaat eten.

Ten slotte went je lichaam heel snel aan grotere porties. Je lichaam vindt het fijn om meer binnen te krijgen dan nodig en zal daarna na een periode met grotere porties, blijven vragen om meer eten.

Dit bovenstaande kun je natuurlijk als excuus gebruiken, maar je kunt deze kennis ook meenemen in je doelen en motivatie om te gaan knallen. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen welke optie ik aanraad 😉

Hieronder deel ik tips om je gezonde leefstijl weer op te pakken na de vakantie!

Tip 1: Zet de wekker eerder

Zet de eerste dagen de wekker iets eerder zodat je voldoende tijd hebt om ontbijt te maken en rustig te eten. Ook kun je tussendoortjes inpakken en lunch voorbereiden. Ben je geen ochtendmens? Zet het dan ‘s avonds vast klaar. Een kwartiertje tot halfuurtje per dag voorbereiden kan je helpen om meer verleidingen te weerstaan!

Tip 2: Zorg voor structuur

Het is voor jou en je lichaam fijn om structuur te hebben. Je lichaam vindt een standaard ritme erg prettig. Door op vaste tijden te eten en je aan 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes te houden wordt je tussendoor minder in de verleiding gebracht.

Tip 3: Plan sport in je agenda

Na de zomerstop beginnen veel sportclubs weer met nieuwe roosters en vernieuwde lessen! Neem de tijd om te kijken op welke avonden jij komende maand kunt meedoen! Daarnaast kun je op veel locatie een proefles doen. Ga eens iets nieuws proberen, wie weet ontdek je een nieuwe hobby!

Tip 4: Voeding in balans

Probeer je voeding weer onder controle te krijgen. Natuurlijk kun je verwenmomentjes nemen, maar plan dit vast in! En dit hoeft echt niet iedere dag. Zorg dat je voldoende eet de hele dag. Het is misschien verleiding om weinig te eten als je wilt afvallen, maar dit werkt alleen maar averechts. Bij goed vullende maaltijden heb je minder de behoefte om op rooftocht te gaan

Tip 5: Verwelkom Water

Zeg weer vaarwel tegen de frisdranken, sapjes en mixjes. Drink voornamelijk water, thee en af en toe koffie. Waarschijnlijk heb je meer zin in de zoete drankjes, maar de calorieën kunnen behoorlijk oplopen. De zoete drankjes versterken alleen maar je zin in zoetigheid. En die verslaving wilde we juist weer kwijtraken.

Tip 6: Doe het rustig aan!

Heb jij tijdens de vakantie eventjes niets aan sport gedaan, dat is niet erg. Pak het nu weer rustig op.Geef je lichaam weer tijd om te wennen aan je sportritme. En raak niet gefrustreerd als je minder zware gewichten moet pakken. Het moet vooral leuk blijven, dit werkt beter voor je motivatie. Met kleine stapjes behaal je ook je doel!

Tip 7: Stel nieuwe doelen

Het allerbelangrijkste is dat je goed duidelijk hebt wat je doel is en hoe je dit gaat bereiken. Een doel als “10 kg afvallen” is niet voldoende. Het werkt vaak prettiger om met kleine doelen te werken.

Doe je ogen even dicht. Wat is jouw hoofddoel? Wat wil je bereiken?

Misschien wil je meer energie krijgen, weer met de kinderen kunnen spelen, weer trots zijn op je lichaam, of het risico op ziektes verkleinen.

Vervolgens ga je aan de slag: Met welke kleine stapjes kun je daar komen? 

Maak tijd vrij om dit op papier te zetten. Om je opweg te helpen heb ik hieronder een format bijgevoegd. Deze kun je printen en gelijk invullen.
Kies voor elke dag een klein, haalbaar doel. Kies daarnaast 1 of meer weekdoelen en 1 of meer maanddoelen.
Kies ook een leuke beloning voor jezelf (die niet eetbaar is).

Doelen Opstellen Format

Tip 8: Haal niets in huis

Heel simpel, maar ook heel effectief.  Wil je voor de andere gezinsleden of visite wel iets in huis hebben, haal dan dingen die jij niet zo lekker vindt. Kies voor kleine verpakkingen of de mini versies, zo kun je af en toe van iets kleins genieten. Of koop bijv. 2 koeken op de markt, dan dat je een grote rol koekjes koopt. Je komt hierdoor minder in de verleiding om door te eten.

Tip 9: Haal voldoende in huis

Tegenover tip 8 staat deze tip een beetje raar, maar zorg dat je wel voldoende gezonde snacks in huis hebt liggen. Krijg je toch trek en ga je op zoek naar iets lekkers, zorg dat je dan iets lekkers én gezonds tegenkomt. Zet een doos verse aardbeien of een schaal gewassen druifjes in de koelkast. Zo kun je er altijd een paar in je mond steken. Ben je meer van de hartige snacks? Zet dan een paar bakjes met een afgewogen hoeveelheid nootjes klaar. Zo voorkom je dat je teveel calorieën binnenkrijgt van noten.

En Super Belangrijk

Tip 10: Neem je tijd.

Geef jezelf tijd om nieuwe gewoontes op te starten. Je kunt niet binnen 24 uur een nieuw ritme eigen maken. Als je te streng bent voor jezelf is de pret er snel vanaf. Werk stapje voor stapje naar een gezond patroon toe. En eis niet van jezelf dat het perfect moet. Bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl horen ook “fouten”.
Het is hartstikke normaal om een paar mindere dagen te hebben. Schud het van je af en start over 5 seconde gewoon weer opnieuw.
Blijf denken aan je doelen!

Zo… En met welk doel ga jij aan de slag?

Heb vertrouwen in jezelf! Je kunt dit, ook al lijkt het soms even van niet….