Blijvend Gezond Afvallen: 20 Beste Tools voor jouw Succes

Blijvend gezond afvallen! Dat is wat je eigenlijk echt wilt, je wilt gezond afvallen en op gewicht blijven voor de rest van je leven. Zonder jojo-effect gewicht verliezen en dat vasthouden. Lees dan snel verder want dit artikel is voor jou als je:

 • Effectieve tools zoekt om blijvend af te vallen en gezonder te leven, een leven lang
 • Begrijpt dat mindset, motivatie en gedrag de sleutel zijn naar een blijvend gezond gewicht.
 • Je gewichtsverlies wilt behouden en dit wilt met een wetenschappelijk bewezen methode voor verandering.
 • Je leefstijlverandering wilt blijven vasthouden.
 • Langer en gezonder wilt leven, meer energie wilt en (zorg)kosten wilt besparen door leefstijl als preventief medicijn te beschouwen.

Zoek je tips voor gezond afvallen met begeleiding of een programma, overweeg dan online begeleiding of een van onze bootcamps. Dit is ook interessant als je gezond wilt afvallen in een week, na je zwangerschap of door sporten. Als je in een korte tijd spieren wilt kweken ben je natuurlijk ook aan het goede adres.

4 artikelen of stappen om af te vallen

Dit artikel is geschreven binnen een serie van vier artikelen. Elk artikel behandelt één van de stappen of fasen van verandering:

 • Het eerste artikel gaat over de vraag of je verantwoord wilt afvallen of veranderen. Je concentreert je op meer bewustzijn en emotionele betrokkenheid.
 • Het tweede artikel gaat over de voorbereidingsfase en bevat tips om af te vallen met een goed plan. Je concentreert je vooral op commitment.
 • Het derde artikel bevat alles tools om in de actiefase snel af te vallen. Focus ligt hierbij op belonen, counteren, omgevingscontrole en helpende relaties.
 • Het vierde artikel, dit artikel, geeft je de tips om in de onderhoudsfase blijvend af te vallen en dan je nieuwe gewicht vast te houden voor de rest van je leven.

De focus is hetzelfde als in de actiefase maar minder intens en met andere tools. Vanwege de lengte heb ik het artikel in drie delen gesplitst: part 1, part 2 en part 3

En termen zoals counteren en omgevingscontrole?
Die leg ik in elk artikel voor je uit.

Gezond afslanken en je nieuwe leefstijl vasthouden…

Licht… Is aan de horizon te bespeuren. Succesvolle afvallers bestaan er wel degelijk. Een wetenschappelijk onderzoek [3] onder gezonde afslankers stelt dat mensen met de intentie om af te slanken en die 10% van het lichaamsgewicht verliezen en dat minstens een jaar volhouden succesvol zijn. Het blijkt dat de succesrate ongeveer 20% is.
Maar in dit onderzoek zijn er ook afvallers bestudeerd die ruim 30kg of meer verloren en dit voor 5 jaren vasthielden. De lessen uit dit wetenschappelijke onderzoek en van andere succesvolle afvallers lees je terug in 6 lessen van succesvolle afvallers.

1 op 5 valt succesvol blijvend af

De context van 1 op 5 is belangrijk om te realiseren. Dit zijn alle soorten afvallers. Dit zijn mensen die dieet X of dieet Y als heilige graal zien. Zij volgen de menu’s en ondernemen allerlei acties. Zoals je weet, gaan de meeste diëten en plannen niet in op gedragsverandering en ondernemen zij dus actie zonder expliciet aandacht aan de Stages of Change te besteden.

Door deze tools uit de verschillende fasen goed toe te passen, kun je de kansen om succesvol je leefstijl te veranderen aanzienlijk vergroten. Je begrijpt ook dat het geen overbodige luxe is jouw afvaloperatie goed voor te bereiden. Kennis is Macht. Combineer dat met jouw motivatie en je hebt een ijzersterk recept.

“The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool”

Van Volhouden naar Vasthouden

Het is belangrijk om je leefstijlverandering vast te houden. Meestal ervaren we het echter allemaal als volhouden. Nog even…en daarna kan ik het allemaal weer loslaten. Dan ben ik voldoende afgevallen. Dan ben ik…daar waar ik wil zijn. Maar zo werkt het niet. Kies er voor om voor vasthouden te gaan.
Niet alleen om op een mooier gewicht te komen en er leuker uit te zien, maar ook omdat je door gezonder te eten en leven ouder zal worden en veel minder kans op ziektes loopt. Welke tools wil je in deze stap van gezond afvallen en leefstijlverandering inzetten? Vind ze alle 20 hieronder.

Op het gebied van omgevingscontrole 

Omgevingscontrole zal je aandacht moeten blijven houden, alleen toewijding of motivatie is niet voldoende. Bij succesvolle leefstijlverandering zal je zelfvertrouwen groeien en zullen de verleidingen minder sterk voelen. Maar…je zal waarschijnlijk niet immuun worden voor je oude favoriete afgezworen snacks. In een maatschappij waar altijd alles voor handen is en ongezond eten wordt gestimuleerd op feesten en partijen zijn er simpelweg te veel triggers die een terugval kunnen inleiden.

Tool gezond afvallen 1: Vermijd Jouw Top 3 Verboden Vruchten

Met de zelfkennis die je uit de eerdere fasen hebt opgedaan weet je waar je eigen zwakke plekken liggen als het gaat om omgevingscontrole. Maak een top 3 lijst van mensen, plekken of dingen die je bewust blijft vermijden omdat je weet dat de kans op terugval daardoor het grootst is.
Laat je niet verleiden tot alle ‘voedseltroep’ die er beschikbaar is. Afhankelijk van wat voor type eter (externe eter, lijner of emotie-eter) je bent zal je hier extra scherp op moeten zijn. Drie concrete toepassingsvoorbeelden:

 1. Spreek af om alleen in de weekenden de typische ongezonde meuk te eten (chips, bier, taart, et cetera)
 2. Zelf ben ik bijvoorbeeld verzot op hagelslag. Als externe eter weet ik dat ik mezelf daartegen moet ‘beschermen’. Zodra ik onbewust elke dag de hagelslag voor me heb staan, eet ik in buitengewone proporties. Ik heb echt geen overgewicht maar voor een gezond voedingspatroon wil ik mezelf beschermen. Daarom zet ik de hagelslag alleen in het weekend op tafel.
 3. Focus op de essentiële voeding die je lichaam nodig heeft. De energie die je nog overhoudt kun je aanwenden voor cheat sheets.

Tool gezond afvallen 2: Blijf Je Nieuwe Leefstijl Ontdekken

Door minder passief te zijn en meer (nieuwe) dingen te ontdekken en te verkennen zal je je realiseren dat het leven veel moois te bieden heeft, dat losstaat van je ongezonde leefstijl. Toen je startte met gezond afvallen was je concreet met kilo’s en gewicht bezig, maar nu ontdek je nieuwe hobby’s en nieuwe passies die passen bij je nieuwe leefstijl.

Tool gezond afvallen 3: Weerstand bieden tegen pushers

Dat herken je vast wel. En als het niet tijdens het barbecueën is dan is het misschien op een feestje, op een verjaardag, of tijdens een cocktail. Mensen die je bewust of onbewust ongezonde voeding aanbieden. Je zal hiertegen weerstand moeten kunnen bieden. Bedenk nu alvast wat je gaat doen en zeggen als iemand je pusht. En zie je dat nog niet gebeuren, dan kun je beter nog niet naar die gelegenheden gaan.

Tool gezond afvallen 4: Ontwijk Sabotage of counter het zelfs

Kom op joh… doe niet zo flauw, we zijn nu gewoon gezellig aan het barbecueën hoor… Waarschijnlijk ondervind je sabotage of social undermining. Vooral door  groepsdruk is het dan moelijker stand te houden. Terwijl de saboteur het zowel bewust als onbewust kan doen.Dat is ook het verschil met de voorgaande tool. Omgaan met sociale groepsdruk is anders. Voor onbekenden kun je er waarschijnlijk met een grapje omheen. Zijn het mensen waar je meer omgeeft. Neem ze apart en zeg dan iets in de trend van: Zoals je weet probeer ik gezonder te leven, ik weet dat je het toetje/taartje/worstje goed bedoelt maar het is moeilijk te weerstaan. Ik zou het echt waarderen als je me daarbij steunt En sluit af met: Kan ik daarvoor op je rekenen?

Tool gezond afvallen 5: Houd je sport en beweging fris en inspirerend

Je zal moeten voorkomen dat je in een sleur raakt met sporten. Verscheidenheid en afwisseling maakt het leven spannend en uitdagend. Tenzij je wel vaart bij routine en niet inspiratieloos raakt, hier enkele suggesties:

 • Ga naar wedstrijden, zet elk kwartaal een bepaald doel uit.
 • Doe aan cross-training.
 • Wissel verschillende vormen van sport af. Ga de ene dag zwemmen de andere dag wandelen, hardlopen of dansen. Et cetera.
 • Ga naar lessen waar een goede instructeur les geeft en die jou inspireert.

Tool gezond afvallen 6: Vind actieve hobby’s

Gezond leven en bewegen betekent niet per se dat je vier of vijf keer per week in het fitnesscentrum vertoeft. Maak het een doel om actieve hobby’s te vinden en daar invulling aan te geven. Denk aan tuinieren, klussen, wandelen, hiken, zeilen, surfen, et cetera. Het gaat nu niet meer om gezond afvallen maar om gezond leven!

Tool gezond afvallen 7: Oefen Nieuw Gedrag

Zodra je verandering goed gaat en je op de goede weg bent kun je stapsgewijs blootstelling aan verleidingen trainen. Stap 1 is om de verleiding te visualiseren, stap 2 is dan de verleiding in de echte wereld te ervaren.
Voorbeeld. Veronique weet dat ze moeite heeft met taarten en hapjes op verjaardagen en feestjes. Komend weekend heeft ze weer een feestje.

Stap 1.Veronique visualiseert deze week twee keer, zo levendig mogelijk, hoe zo’n feestje kan verlopen en wat ze doet als de lekkernijen voorbij komen. Hoe ziet het feestje eruit? Wie komt ze tegen? Hoe denkt ze dat ze zichzelf gaat voelen? Hoe voelt ze zichzelf als ze anderen veel ziet eten? Zodra ze merkt dat ze in haar gedachten heel goed met de verleidingen om kan gaan is het tijd voor stap 2.
Stap 2. Ze gaat naar het feestje en oefent haar nieuwe gedrag. Ze herinnert zichzelf aan countertechnieken mocht ze het moeilijk krijgen.

Ga voor tool 8 tot en met 14 snel door naar Part II

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *