Blijvend Gezond Afslanken: 20 Beste Tools (part 2)

In het tweede deel van dit artikel gaan we verder op de tools waarmee je blijvend gezond kan afslanken. We zoomen in op het gebied van helpende relaties. Hoe kan je jouw sociale omgeving, vrienden en familie betrekken bij je nieuwe leefstijl. Zodanig dat ze jouw ondersteunen.

Kom je net binnen op deze pagina? Check dan eerst nog even part 1 voor tools 1 t/m 7.

Op het gebied van helpende relaties…

Tool gezond afslanken 8: Check je eigen denken met een Coach

Toen je de verandering inzette en/of begon met gezond afslanken, verdwenen langzaam alle nadelen om te starten met je nieuwe leefstijl. Je zag steeds meer
voordelen en vrienden en familie moedigden dit ook enorm aan.

Maar… dat is al weer even geleden hoor. Misschien wel zes maanden of een jaar. Al deze redenen en bedreigingen zijn helemaal niet zo prominent meer. Eigenlijk was het leven toen ook helemaal niet zo ‘slecht’.

Er is aanzienlijke kans dat je door (onjuiste) rationalisatie de risico’s en gevaren van je oude gedrag en leefstijl minimaliseert.

 • Een zakje chips hoort er toch gewoon bij, iedereen doet het toch.
 • Ik heb nu echt geen energie om vanavond te sporten hoor.
 • Ik heb nu zo’n zware dag gehad, nu heb ik het wel weer verdiend om…

Dit soort gedachtepatronen zijn gevaarlijk en ondermijnen je nieuwe leefstijl. Gezond afslanken en leven glijdt langzaam naar de achtergrond. Dus… prik een datum voor elk kwartaal of elke maand waarop je:

 • De voordelen en redenen herziet waarom je tot het besluit bent gekomen om te veranderen
 • Je de stand van zaken bespreekt met je (informele)
  coach en je hem vraagt je uit te leggen hoe en
  waarom je wilde veranderen.

Vergeet namelijk niet:
“The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool”

Tool gezond afslanken 9: Herzie de contracten met je (informele) coaches

In de actiefase waarin snel afvallen of veranderen thema was, heb je afspraken gemaakt met vrienden/familie/collega’s die je kunnen steunen.
Nu is het tijd deze afspraken te herzien en bespreken. Heb je dezelfde verwachtingen?
Waarschijnlijk wil je ze vragen om je erop te wijzen wanneer je ongezond eet, afglijdt naar je oude leefstijl of je te vaak in moeilijke situaties positioneert.

Tool gezond afslanken 10: Je familie stimuleren gezonder te eten

Dit is onderdeel van je omgevingscontrole. Invloed uitoefenen op je omgeving zodat het waarschijnlijker is dat jij jouw nieuwe gedrag vasthoudt. Als je jouw familie niet meekrijgt om gezonder te eten blijven er in je onderhoudsfase twee keuzes over.

Stoppen met gezonder leven en eten of Altijd anders eten dan de rest van je familie.

Als het je grootmoeder is, is dat niet zo’n probleem. Maar het gaat hier juist om je man en kinderen, dan kun je wel inzien wat de impact ervan is als zij altijd afwijkend eten en dat dit waarschijnlijke geen reëele optie voor je is. In een gesprek kun je het hierover hebben. Het is niet alleen voor hun eigen gezondheid belangrijk om gezonder te eten, ook voor jou. Neem liefde voor elkaar als uitgangspunt. Een relatie waarin je dingen voor elkaar over hebt en bereid bent het een of ander te laten zodat jouw liefde meer tot uitting kan komen. Help elkaar naar een gezondere leefstijl toe.

Tool gezond afslanken 11: Beweeg met vrienden en familie

Onderneem activiteiten met je vrienden en familie waarbij je iets actiefs combineert. Denk aan: samen squashen op vrijdagavond om pas daarna te gaan zitten en bij te babbelen over de week.
Een lange strandwandeling maken om daarna een terrasje uit te zoeken.

Op het gebied van toewijding…

Tool gezond afslanken 12: Waak tegen Terugval met deze checklist

Actieve bewaking tegen terugval is belangrijk voor blijvende verandering. Ondanks alle stappen die je hebt ondernomen kan het maar zo zijn dat je op een dag wakker wordt en iets mist. Je mist jouw eigen TV-momentje met die zak chips, je mist jouw biertjes. Je mist het gewoon. Je voelt ook dat je maar een klein zetje nodig hebt om terug te vallen naar dat gedrag wat je zo hard had afgezworen. Gebruik de checklist uit het artikel Blijvend Gezond Afvallen: 3 Valkuilen en 10 Antwoorden Die Je
Moet Weten. Het ondersteunt je om te kijken hoe succesvol je op weg bent.

Tool gezond afslanken 13: Garandeer je eigen Rode Kaart als Ultieme Hulplijn

Het is tijd om een stille reminder op afroep te hebben. Deze rode kaart trek je alleen in het geval van problemen en heb je altijd in je portemonnee. Zodra je bijna verleidt
bent om terug te vallen trek je jouw rode kaart met instructies. Dit kan bijvoorbeeld ook nadat je één of een aantal avonden echt over de scheef bent gegaan. Je wilt
dan voorkomen dat je helemaal terugvalt. Schrijf op de rode kaart de volgende 5 acties die je uitvoert als het mis

 1. Herzie de negatieve consequenties van je ongezonde
  gedrag
 2. Vervang negatieve statements met positief denken
 3. Herzie de positieve redenen om te veranderen
 4. Onderneem een andere actie op het moment dat het
  moeilijk is: ga een uur wandelen/hardlopen/sporten.
 5. Bel een van je (informele) coaches.

Tool Gezond Afslanken 14: Meet / Weeg Maandelijks

Monitoring van je gewicht of leefstijlverandering (als het je niet om afvallen gaat) blijft essentieel. Tijdens de actiefase deed je dat waarschijnlijk wekelijks. Nu is het tijd om dat af te bouwen. Realiseer je ook dat spieren zwaarder wegen dan vet. Heb je veel spiergroei dan zal je gewicht minder afnemen of zelfs toe kunnen nemen. In dat geval kun je jouw lichaamsverandering waarschijnlijk eerder zien (in de spiegel) of voelen door kleding van eerder te passen. Ga snel door naar part 3 waar de laatste 6 tools staan waarmee je blijvend gezond kan afslanken.

Verantwoording
[1] De tools en tips zijn toegeschreven op afvallen maar ook (met enige aanpassingen) van toepassing op andere leefstijlveranderingen die je voor ogen hebt zoals meer sporten, stoppen met roken, minder drinken of het verminderen van stemmingswisselingen. De artikelen op deze site zijn hoofdzakelijk geïnspireerd door toonaangevend
wetenschappelijk onderzoek op het gebied van gedragsverandering door James Prochaska e.a. Ook ander werk van hoogleraren en onderzoekers in Nederland en het buitenland wordt aangewend ter inspiratie.
[2] In het bijzonder zijn voor de tools op het gebied van leefstijl en afvallen de werken van David L. Katz geraadpleegd. David L. Katz is de autoriteit als het gaat om leefstijl als preventief medicijn. Hij is directeur van Yale University’s Prevention Research Center, betrokken bij meer dan 150 wetenschappelijke artikelen en (co) auteur van meer dan 15 boeken.
[3]Wing, R.R., Hill, J. (2001), Succesful Weight Loss Maintenance, Annual Review of Nutrition, 21, 323-41