Gezellig zijn kan ook met een gezonde leefstijl

Linda gooide het roer om

Deelnemers van The BootClub vertellen in “het succesverhaal van” over hun ervaringen en hun prachtige resultaten. Op de Bootcamp zien we veel verschillende deelnemers, vrouwen en mannen, van alle leeftijden en met veel of weinig overgewicht.

Linda startte met het Coaching op Leefstijl (CooL) programma omdat ze zich te zwaar voelde en vermoeid was. Hiervoor had ze zelf al verschillende diëten gevolgd, maar het lukte niet om resultaat te boeken/behouden. Ze is daarom naar haar huisarts gegaan en deze raadde haar aan om haar zorgverzekering te bellen en de opties te bekijken. Deze wezen haar op de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), waar het CooL programma onderdeel van is. Met een verwijsbrief van de huisarts wordt dit programma volledig vergoed. Het doel? Je leefstijl veranderen zodat je gezonder en fitter door het leven gaat.  

Linda was bang dat ze op haar oude manier “dicht groeide”. Ze was zich ervan bewust dat haar gewicht op dat moment gevaarlijk was voor de gezondheid. Ze had een actief leven en wilde niet dat de vermoeidheid de overhand nam. Het was tijd voor verandering. Of zoals Linda zei “En nu ben ik er klaar mee”. 

Naam: Linda

Leeftijd: 50 jaar

Beroep: Leidinggevende

Pakket: Coaching op Leefstijl (CooL)

Resultaat:

  • Slaapt beter en is daardoor minder vermoeid
  • Voelt zich fitter
  • Vind het weer leuk om kleren te kopen

“Informatie krijgen werkt altijd”

Linda wist al een aantal dingen die tijdens de groepsbijeenkomsten besproken werden, maar andere dingen betreft voeding waren weer nieuw. Ook vond ze het heel goed om het te hebben over slapen, en wat dat voor een invloed heeft op je leefstijl/eetpatroon. Zeker omdat ze slecht sliep. Ook het samen zijn in de groep werkt motiverend. Ze vond het fijn dat het programma in totaal 2 jaar duurt, waardoor ze continu gemotiveerd wordt het vol te houden. Niet zoals bij eerdere dieet pogingen, als je stopt is het namelijk moeilijk om het weer op te pakken. 

“Houd het niet voor jezelf maar deel het met je omgeving”

Wat goed werkte is dat ze iedereen vertelde dat ze ging deelnemen aan het CooL programma. Zo ontving ze steun en hielden anderen rekening met haar. Deze tip wil ze meegeven: houd het niet voor jezelf maar deel het met de omgeving. Zij ervaarde dat mensen niet gingen aandringen als ze iets niet wilde, zoals traktaties op het werk op verjaardagen. 

De keuzes komen automatisch

Thuis gaat het vooral in kleine stapjes. Het nemen van kleinere porties, het maken van andere keuzes, etc. Ook hield ze in het begin haar voeding bij in een app. Ze voerde haar eten in zoals ze normaal zou eten. En door bewuster te worden en inzicht te krijgen in de voedingswaarden van haar eetpatroon, kwamen de andere keuzes automatisch: door bijvoorbeeld overdag dan te kiezen voor een salade als lunch, kon ze in de avond ook nog iets eten zonder over haar caloriedoel te komen. Ook gebruikte ze hardloopschema’s, zulke tools werkten heel goed voor haar. Middels deze tools kon ze automatisch meer plannen in haar hoofd, zowel de maaltijden als de beweging.

De resultaten

Het slapen ging beter en daardoor ze was minder vermoeid. Interessant was dat ze dacht dat ze last kreeg van overgangsklachten: slecht slapen, opvliegers, last van warmte, etc. Nu kijkt ze erop terug en waren dit klachten die hoorde bij het zwaardere gewicht, want gelukkig heeft Linda nu geen last meer van deze klachten! Ze voelt zich fitter en fijner in haar lijf en het is weer leuker om kleren te kopen.

De beloningen

Linda was goed bezig met haar tussentijdse doelen, het behalen hiervan en de beloningen die ze zichzelf hiervoor gaf. Zo zou ze zich een sportlegging cadeau geven wanneer ze onder de 100 kilo woog. Ze wist dat Nike grote maten had in sportleggings, maar bij het passen van zo’n legging zaten deze veel te los. Deze grote maten waren dus te groot, en paste ze in een normale maat sportlegging. Hier werd ze heel blij van, een geluksmoment!

“Als het niet gaat, zoek dan hulp!”

Dit is de tip die Linda geeft. “Zoek hulp, want je moet er wel iets aan gaan doen.” En dat  ze geleerd heeft dat je ook gezellig kan zijn met een gezonde leefstijl en zonder ongezond eten. “Je moet er mee bezig blijven, want alles moet je uiteindelijk zelf doen. Je moet er blijvend aandacht voor hebben, en de bijeenkomsten, gesprekken, coaching en appgroep helpen er mee bezig te blijven. Je moet zelf veranderingen gaan maken in je leefstijl, en die stappen zetten is fijner als je het niet alleen doet, maar met steun en hulp van anderen.”

Hoe verliep het proces? 

Het klinkt allemaal mooi dat er al zoveel kilo’s kwijt zijn, maar Linda heeft het vaak ook heel moeilijk gehad. Over het algemeen is het een dalende lijn, met de kilo’s. Maar deze lijn heeft bij Linda ook pieken en dalen gehad. Er zijn echt momenten geweest waarin ze zich moest herpakken. Gewicht willen verliezen blijft om aandacht vragen. Dus wat Linda mee wilt geven aan anderen: zodra het minder gaat, moet je niet bij de pakken neer gaan zitten! Dit programma is ook goed voor mensen bij wie het gewichtsverlies goed loopt, maar die moeilijke momenten ervaren. Linda heeft geen ‘voorfoto’ van het hele lichaam, waar ze zelf ook spijt van heeft. Echter snapt ze onbewust ook waarom ze deze foto’s niet heeft, want bij het onprettig voelen met je lichaam, vermeed Linda de camera’s. Dit is echter een tip voor starters, maak een ‘voorfoto’ zodat je kan zien wat een fantastisch resultaat je behaald hebt. 

Coaching op Leefstijl (CooL)

Het 2-jarige programma start met 8 maanden intensieve begeleiding bestaande uit 8 workshops gecombineerd met 4 persoonlijke coachgesprekken. De volgende 16 maanden bevatten weer 8 workshops en 4 persoonlijke coachgesprekken. Het doel van het CooL programma is stabiel afvallen en leefstijlverandering voor de lange termijn op basis van wetenschappelijk bewezen programma, in een groepssetting. Meer weten? Kijk hier, of neem contact met ons op via support@the-bootclub.com.