Afvalkamp Volwassenen: Roots Uncovered

afvalkamp volwassenen

The BootClub verzorgt hèt Afvalkamp voor volwassenen in Nederland. Maar waar komen de Bootcamps van oorsprong vandaan?

Militaire Origine

Bootcamp is van origine de eerste militaire training die de soon to be soldiers ontvangen. De term komt uit het Engels waar het in de volksmond wordt gehanteerd in plaats van de officiële benaming recruit training of basic training.

De transformatie van burger naar militair start tijdens deze opleiding en gaat gepaard met de nodige uitdagingen. Het is een intensieve periode, vraagt veel inzet en is een periode waarin je enorm veel leert.

Overeenkomstig met de recruit of basic training in de VS hanteert de Koninklijke Landmacht in Nederland de term Algemene Militaire Opleiding die verplicht is voor alle rangen en standen: soldaten, onderofficieren of officieren.

Voor de zwaardere rangen zijn er veel mentale vormingsdoelen in versleuteld. Hierbij gaat er nog wel eens een ‘gepland vrij weekend bij moeders’ niet door omdat er ‘plots’ een militaire oefening voor de deur staat.

Onder de vleugels van moeder vandaan leidt de transformatie tot veranderingen op het gebied van gedrag en mentaliteit en leren de nieuwe soldaten enorm veel basis militaire vaardigheden zoals gewondenverzorging, omgang met het gasmasker en het wapen, etc.

De Health & Wellness en Tourisme sector nam de term Bootcamp al geruime tijd geleden over in twee vormen:

  • Bootcamp als training
  • Meerdaagse Bootcamps

BootCamp als training

Hierbij neem je deel aan een Bootcamp-training waarbij je gedurende één tot anderhalf uur gaat sporten in de buitenlucht. Je staat weer in contact met jezelf en de natuur en traint lekker buiten ongeacht het weer. Je maakt veel gebruik van je eigen lichaamsgewicht en die van je partner en gebruikt parkbankjes, balken, autobanden, et cetera.

Het is onder andere populair omdat:

  • Buiten trainen lekker is en natuurlijker aanvoelt
  • In een groep trainen motiverend werkt
  • de intensieve workouts leiden tot resultaten en echt gevoel van voldoening
  • de workouts alle energiesystemen en je hele lichaam trainen

Meerdaagse BootCamps

Meerdaagse Bootcamps kun je ook voorbij zien komen onder de termen afvalkamp, Fat Camp, Fitness Camps, Fat Farm of Weight Loss Boot Camp. Tot voor kort bestond het niet in Nederland. In Amerika en Engeland bestaat het gedachtegoed om volledig geconcentreerd een korte intensieve periode aan je gezondheid te besteden al langer. Het sport- en beweegonderdeel van het programma is in lijn met de hierboven beschreven Bootcamps waarbij je jouw volledige lichaam traint.

Het is in het buitenland zo succesvol dat er enorme en luxe health & wellness centers zijn waar deelnemers duizenden dollars neerleggen voor begeleiding bij hun leefstijldoelen. Ook in Engeland zijn er sinds een jaar of vijf een aantal Bootcamps.

De Bootcamps zijn enorm populair.

Het geeft deelnemers de mogelijkheid los van de beslommeringen thuis effectief tijd aan hun gezondheid te besteden.  In Nederland stelt The BootClub met haar Bootcamps de afvalkampen voor volwassenen ter beschikking. Er is een luxe en een basic variant.

Deze Bootcamp gaat veel verder dan alleen snel afvallen.

Ga door naar het vervolgartikel: Nieuw Afvalkamp Nederland om meer te lezen over onze Bootcamps.

Of bekijk alle Bootcamps die wij aanbieden, zoals de Basic Bootcamp of de Meerweken Bootcamp