Afslanktips: Lees deze 6 Tips voor je begint met afslanken

Tips over afslanken die veel meer gaan over jouw gedrag, mindset en motivatie dan afvallen alleen. Dat wat er tussen je oren afspeelt is uiteindelijk doorslaggevend voor jouw succes. Voordat je begint vind je op deze pagina Afslanken & Tips zes punten waarmee jij dit keer een goede start kan maken.
Dit artikel is voor jou als:

  • je het leuk vind wat inspiratie op te doen op het gebied van afvallen en gezonder leven.
  • je wat meer gevoel wilt krijgen bij de rol van gedrag voor je verandering en wat je daarmee kan.

Zoek je meer informatie over tips op het gebied van het maken van een plan dan raad ik je aan de lezen. Wil je direct door naar concrete tools waarmee je morgen actie kan ondernemen, begin dan bij de homepage

Afslanktip 1: Stel jezelf de vraag: ben je echt klaar om te veranderen?

Een belangrijke vraag, want daar gaat afslanken over: verandering. Dat je dingen anders gaat doen dan voorheen. Of overweeg je alleen af en toe dat je eens wilt gaan afslanken? Misschien ben je er überhaupt niet mee bezig en heb je alleen last van het stemmetje dat af en toe in je hoofd op komt:
“ik wilde dat ik ook zo slank als zij was”. En slank je af omdat je overgewicht hebt? Bereken eventueel je eigen BMI op deze pagina om te kijken of je huidige gewicht ook risico’s mee brengt. Zorg dat je vol overtuiging klaar bent om te veranderen.

Afslanktip 2. Wat is belangrijk voor je?

Wat is nu de echte reden dat je lichter door het leven wilt gaan? Wat vind jij belangrijk?Hoe zie jij jezelf in de toekomst, bijvoorbeeld over 5 jaar?
Dit soort vragen gaan terug naar de basis… misschien ontdek je dat je het belangrijk voor je is om vitaal te zijn, energie te hebben zodat je met je kinderen kan blijven spelen en voetballen. Bepaal wat belangrijk voor je is en vergeet dat niet, schrijf het uit, hang het ergens op, bijvoorbeeld op de koelkast.

Afslanktip 3: Stap uit je eigen sociale cirkel

Wij zijn allemaal sociaal georiënteerde wezens. In de praktijk blijkt dat de mening van onze directe sociale contacten zoals vrienden en familie zwaar meeweegt in de succeskansen van onze doelen. Niet alle familie en vrienden begrijpen ons altijd. Het kan moeilijk zijn voor hen om te begrijpen hoe belangrijk bepaalde doelen voor jou zijn. Daarom gaat de derde punt van deze pagina Afslanken & Tips hierover. Het helpt je dan door met mensen in contact te komen die dezelfde soort doelen hebben als jij. Dat kan over afvallen gaan, maar ook over voeding, sport of gedragsverandering.
Vind bijvoorbeeld iemand waar je energie van krijgt en samen mee kan hardlopen en trainen.

Afslanktip 4: Ken je eigen valkuilen

De Griekse filosoof Socrates riep het ruim 2400 jaar geleden al: Know Thyself. Wat zijn jouw zwakke momenten? Wanneer zwicht je voor de zak chips? Of zijn het juist die verjaardagen, zakendiners en netwerkborrels waar je per ongeluk elke keer toch net op de verkeerde plaats staat: naast de borrelnootjes… En hoe zit het met sport, wat vind je eigenlijk leuk om te doen? Je zou zelfs een zogenaamde Strenghts,  Weakneses, Opportunities & Threats (SWOT)-analyse kunnen uitvoeren op jezelf en daarbij specifiek je voedings en bewegingspatroon onder de loep kunnen nemen. Waar liggen mijn Strengths (Krachten), Weaknessess (Zwakten), Opportunities (Mogelijkheden) en Threats (Dreigingen)? Maak ze inzichtelijk en handel ernaar.

Afslanktip 5: Maak een plan, voor nu en straks

Het maken van een plan ondersteunt je als het zover is, één voor nu, en één voor straks. Het plan voor straks schets je op hoofdlijnen. Het plan voor nu is glashelder. Wees hierbij specifiek en laat je niet afleiden door misleidende gedachten. Als je zegt “morgen ga ik sporten” vervolgens denk je..”Hoe laat zal ik dat doen?”…een andere gedachte schiet je te binnen: “maar dat bedenk ik straks wel, ik heb immers e-mails af te handelen, de was te doen, etc” Dan mag je gerust zeggen dat alles na de ‘…’ als misleidende gedachten mag worden opgevat. Gedachten die de kans vergroten
dat je straks excuses vindt om het toch niet te doen. Laat je niet misleiden, draai in je hoofd een klein filmpje af van de volgende dag en stel jezelf de vragen:

  • Hoe laat ga je sporten? Morgenochtend om 10 uur, dan stop ik dus om 09:40 met werken en ga ik me omkleden.
  • Waar doe je dit en wat ga je doen? Buiten in het park ga ik hardlopen.
  • Wat heb je er voor nodig? Het is koud buiten dus ik trek mijn dikke sweater aan, die komt gelukkig net uit de was en ligt klaar in mijn kast. Ik weet ook waar mijn sportschoenen, sportsokken, sportbroek en sportshirt liggen.

Afslanktip 6: Vind goed advies

Je weet op hoofdlijnen wel wat gezond en minder gezond is, maar toch is het verstandig nog wat goed advies in te winnen. Ga naar een diëtist of lees een boek. Bijvoorbeeld een boekje als Alles over Afvallen van het Voedingscentrum is een aardig en licht verteerbaar boekje waar wat do’s & don’ts in staan.

Maar… 

Blijft het lastig voor je om af te vallen? Onze Bootcamps voorzien je van alle antwoorden over afvallen, sport, gedragsverandering en voeding.
Dat gaat natuurlijk veel verder dan de afslanktips op deze pagina. Kom dan naar onze Bootcamp of neem contact op om een pakket op maat voor jou te maken.